Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Πρόβλημα το TRIM των SSD για τις υπηρεσίες ασφαλείας

Πρόβλημα το TRIM των SSD για τις υπηρεσίες ασφαλείας


Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, όταν σβήνουμε αρχεία από τον υπολογιστή μας, ακόμα και όταν κάνουμε format το δίσκο, τα δεδομένα στην πραγματικότητα δεν σβήνονται σε φυσικό επίπεδο - ουσιαστικά σβήνεται η αναφορά του συστήματος στα αρχεία, επιτρέποντάς νέα δεδομένα να γραφτούν από επάνω τους. Γι' αυτό και είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων. Όμως το σύστημα TRIM των δίσκων τύπου SSD έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση - και να δημιουργήσει πρόβλημα στις υπηρεσίες ασφαλείας...
Μπορεί η τεχνολογία SSD, που αντικαθιστά τους περιστρεφόμενους δίσκους με έναν ειδικό τύπο μνήμης, να μας έχει δώσει πολύ υψηλότερες ταχύτητες και αξιοπιστία στους σκληρούς δίσκους, έχει όμως εκ κατασκευής ένα σημαντικό μειονέκτημα: όταν ο δίσκος γεμίζει πολύ, μειώνονται οι επιδόσεις του, ακόμα και όταν κάνουμε delete τα δεδομένα ή format όλο το δίσκο (για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω)
Βέβαια, οι κατασκευαστές SSD δίσκων δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Σε όλα σχεδόν τα μοντέλα έχει ενσωματωθεί το σύστημα TRIM, μία εντολή στο firmware των δίσκων που ενημερώνεται από το λειτουργικό σύστημα για το ποιά δεδομένα έχουν διαγραφεί, και με τη σειρά της αναλαμβάνει να τα διαγράψει οριστικά από το δίσκο, κάνοντας αδύνατη την ανάκτησή τους.
Αυτό μπορεί να έχει μικρή σημασία για τον τελικό χρήστη, από τη στιγμή που είναι προσεκτικός με το ποιά αρχεία σβήνει (και έχει κρατήσει σωστό backup, ως όφειλε). Δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα όμως στις υπηρεσίες ασφαλείας, σε περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλιανών ερευνητών, άπαξ και ενεργοποιηθεί το TRIM (λίγα λεπτά μετά τη διαγραφή ή το format), συνεχίζει την εις βάθος διαγραφή των δεδομένων ακόμα και αν ο σκληρός δίσκος αφαιρεθεί από το PC και συνδεθεί σε hardware blocker.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αν, για παράδειγμα, συλληφθεί κάποιος π.χ. για διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, η αστυνομία δεν θα μπορέσει να εντοπίσει τίποτα στο σκληρό του δίσκο SSD χάρη στο TRIM.
pcsteps

HDMI: Τι διαφορά έχουν τα καλώδια των €2,5 από των €250?

HDMI: Τι διαφορά έχουν τα καλώδια των €2,5 από των €250?

Εμείς οι κομπιουτεράδες ποτέ δεν χρειάστηκε να σκεφτούμε πολύ για τα καλώδια του συστήματός μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το μήκος: αν το καλώδιο φτάνει για να συνδέσουμε τις δύο συσκευές χωρίς να είναι τεντωμένο αλλά και χωρίς να κάνει κουλούρες στο πάτωμα. Τώρα όμως που κάποια monitor υπολογιστή υποστηρίζουν τη σύνδεση HDMI (ή ενδιαφερόμαστε να συνδέσουμε το PC με την τηλεόραση), είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του "Μήπως χρειάζομαι ακριβότερο καλώδιο για να έχω καλύτερη ποιότητα?".
Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Hi-Fi και το Home Cinema - και εννοούμε σε στοιχειωδώς σοβαρό επίπεδο, όχι αυτά τα "όλα σε ένα" συστήματα - θα έχουν μάθει για το περίεργο καθεστώς του κόστους των καλωδίων.
Τα καλώδια ηχείων, για παράδειγμα, ξεκινάνε από περίπου €2 για ένα ζευγάρι δίμετρων καλωδίων και να φτάνουν τα €2.250 για τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις (δεν υπερβάλλουμε)! Ή πως ένα απλό RCA (μονοφωνικό κιόλας, άρα το σύστημα θα χρειαζόταν δύο για στερεοφωνία) μπορεί να κοστίζει πάνω από €1.500.
Ρωτήστε οποιοδήποτε λάτρη του Hi-Fi τι αξία έχουν τόσο ακριβά καλώδια, και θα σας πει πως με αυτά το ηχοσύστημα σύστημα θα έχει "μεγαλύτερη αναλυτικότητα", "περισσότερο αέρα", "πιο αέρινα πρίμα", "πιο σφιχτά μπάσα" και άλλα πολλά.
Τώρα, όλα αυτά μπορεί να είναι και αλήθεια για τα συστήματα ήχου - αν και υποψιαζόμαστε πως ελάχιστοι άνθρωποι έχουν το κατάλληλο ηχοσύστημα, και ακόμα λιγότεροι την κατάλληλη ακοή για να ακούσουν διαφορά με καλώδια του διχίλιαρου. Μπορεί ακόμα και τα ακριβότερα αναλογικά καλώδια εικόνας (όπως αυτό το scart των €88,5) να δίνουν καλύτερη εικόνας από το scart που ήρθε πακεταρισμένο με το dvd μας. Τίποτα από αυτά όμως δεν αφορά τον υπολογιστή μας.
Το HDMI όμως, χάρη στα νέα monitor, μας αφορά και με το παραπάνω. Είναι αντικειμενικά η καλύτερης ποιότητας σύνδεση τόσο για εικόνα όσο και για τον ήχο, όλες οι σύγχρονες κάρτες γραφικών τη διαθέτουν, και αν το monitor μας την υποστηρίζει, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να μην την επιλέξουμε.
Τι γίνεται όμως με τα καλώδια? Βλέπετε, το HDMI δεν είναι αποκλειστικότητα των υπολογιστών. Θα το βρείτε σε όλες τις νέες τηλεοράσεις και σε συσκευές αναπαραγωγής από DVD player μέχρι το Playstation 3, πράγμα που το καθιστά κομμάτι και του Home Cinema. Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν, όπως υπάρχουν καλώδια ηχείων για πολύ βαθιές τσέπες, να κάνουν την εμφάνισή τους καλώδια HDMI για τους ίδιους αγοραστές, και μια έρευνα στην αγορά για καλώδιο 1 με 1,5 μέτρου να επιστρέφει τιμές που κυμαίνονται από €2,5 μέχρι €250.
Αν ρωτήσετε έναν πωλητή για το πιο καλώδιο να επιλέξετε, θα σας πει πως το ακριβότερο έχει δυνατότητες που το φθηνό δεν έχει, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να μεταφέρει βίντεο ποιότητας 1080p, επτακάναλο ήχο, δεν μειώνεται η ποιότητα από παρεμβολές κλπ. Βέβαια, ο πωλητής δουλεύει με ποσοστά, οπότε η γνώμη του δεν είναι ακριβώς αντικειμεντική - είναι σαν να ρωτάς ένα λύκο ποιά είναι η καλύτερη κλειδαριά για το μαντρί σου.
Τι θα έλεγε όμως ένας ειδικός, χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον?
Οι ειδικοί στο cnet.com - ένα από τα μεγαλύτερα sites τεχνολογίας στον κόσμο - το λένε κατηγορηματικά: στο HDMI,  Expensive cables arent' worth it (=τα ακριβά καλώδια δεν αξίζουν περισσότερο). Οτιδήποτε περισσότερο από €10 για δύο μέτρα είναι απλά πεταμένα χρήματα (στο Cnet λένε $10, αλλά στην Ελλάδα με τους δασμούς κλπ στα €10 ευρώ θα έρθει το ίδιο καλώδιο). Ακόμα και ένα καλώδιο των $2.10 που δοκίμασαν στα εργαστήριά τους δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όσο για αυτά που ενδεχομένως λένε οι πωλητές, πως τα φτηνά καλώδια δεν μπορούν να μεταφέρουν την ανώτερη ποιότητα 1080p ή τον επτακάναλο ήχο τα λένε από άγνοια, από συμφέρον ή από ένα συνδυασμό των δύο - το ψηφιακό σήμα είναι ακριβώς το ίδιο.
Τώρα ξέρετε λοιπόν. Κι αν σας φαίνεται γελοίο που ένα ψηφιακό καλώδιο μπορεί να κοστίζει €250, δείτε πόσο κοστίζει αυτό το καλώδιο Ethernet από τη Denon (=μεγάλος κατασκευαστής προϊόντων Home Cinema)...
pcsteps

Προς το τέλος του Internet που ξέρουμε;
Σκεφτείτε ένα διαδίκτυο όπου κάθε πληροφορία εξετάζεται εξονυχιστικά και ανάλογα με το τι έχει πληρώσει ο δημιουργός της στον ISP σας, μπορεί να τη δείτε γρήγορα, αργά ή και καθόλου!
Κάτι τέτοιο φημολογείται ότι ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σύντομα η Google με τη Verizon για την αμερικάνικη αγορά (για αρχή;).


Οξείες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη διαδικτυακή κοινότητα έχουν προκαλέσει οι φήμες ότι Google και Verizon σκοπεύουν να συνάψουν συμφωνία, προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίοχρησιμοποιούσαμε έως τώρα το πιο ελεύθερο μέσο έκφρασης, τοInternet.
Πιο συγκεκριμένα, η New York Times αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια των δύο εταιρειών, αναφέροντας ότι αυτή η συμφωνία "θα επιτρέπει στηVerizon να επιταχύνει συγκεκριμένο online περιεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι δημιουργοί του περιεχομένου αυτού θα είναιδιατεθειμένοι να πληρώσουν ένα αντίτιμο για το συγκεκριμένο προνόμιο".
Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει καταλυτικά το Internet όπως το ξέρουμε. Από τις αρχές της δημιουργίας του, το Διαδίκτυο ήταν ο χώρος όπου κάθε περιεχόμενο μεταφερόταν με την ίδια ταχύτητα – είτε ήταν η απευθείας μετάδοση μιας τηλεοπτικής εκπομπής είτε το ερασιτεχνικό βίντεο ενός χρήστη. Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν και αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα επηρεάσει και άλλα μέσα (που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται πλέον με το Web), όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Φυσικά, το σημαντικότερο όλων, είναι το γεγονός ότι τα bits που θα "ταξιδεύουν" μέσω των διαφόρων συνδέσεων (σταθερών και κινητών), δεν θα είναι πλέον ουδέτερα (όπως προστάζει η αρχή του Net neutrality ή "ουδετερότητα του Διαδικτύου"), αλλά θα ελέγχονται, θα επιταχύνονται, θα λογοκρίνονται, θα επιβραδύνονται (ή θα εξαφανίζονται) κ.λπ.
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο κατανοητά, σκοπός της Google και τηςVerizon είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα (με την πρόθεση προφανώς να γίνει καθεστώς), όπου ο δημιουργός του περιεχομένου (π.χ. ένα video στο YouTube) θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τους παροχείς υπηρεσιών Internet ώστε το περιεχόμενό του να μεταφέρεται με μεγαλύτερες ταχύτητες προς τον χρήστη προκειμένου να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το μοναδικό μέσο όπου ίσχυε ακόμη η ιδέα της ισότηταςχάνεται... Όποιος έχει χρήματα θα προωθείται, ενώ φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κατά πόσον οι providers (τόσο της σύνδεσης, όσο και του περιεχομένου), θα φροντίζουν να είναι δίκαιοι σε άλλα θέματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν ISP που διαθέτει δική του τηλεόραση ή εταιρεία παραγωγής ταινιών. Είστε βέβαιοι ότι θα μεταχειρίζεται το περιεχόμενο του ανταγωνισμού με τον ίδιο τρόπο;
Το μείζον ζήτημα σε όλη αυτή την υπόθεση είναι σε τι έκταση αναμένεται ναπληγεί η "ουδετερότητα του Διαδικτύου", η αρχή που "προστάζει" ότι οιISPs και συνολικότερα όσοι παρέχουν την υποδομή της σύνδεσης, δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το τι κινείται μέσω αυτής. Φυσικά, με τη βοήθεια της τρομολαγνείας και της δήθεν προστασίας ευαίσθητων ομάδων όπως τα παιδιά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται τα πάντα -και μάλιστα συνεχώς- ώστε να ανιχνεύουμε πιθανές κινήσεις τρομοκρατίας, να καταπολεμούμε την παιδική πορνογραφία κ.λπ. κ.λπ.
Παρ' όλα αυτά, ένα μη ουδέτερο Διαδίκτυο σημαίνει απλά το τέλος του Internet, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή. Είναι βέβαιο ότι μέσω ενός τόσο ελεγχόμενου τρόπου χρήσης του Διαδικτύου, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που το Internet που γνωρίζαμε απλά θα χαθεί, και στη θέση του θα υπάρχουν πολλαπλά δίκτυα, αποτελούμενα από τουςμεγάλους παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και περιεχομένου. Όροι όπως το Internet της Google, της Microsoft, της Vodafone κ.λπ., θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, για να μην αναφερθούμε καν στηνπροσπάθεια κάποιων (όπως η Google) να δημιουργήσουν κυριολεκτικά τοδικό τους Internet εγκαθιστώντας νέα καλωδιακή υποδομή.
Βάλτε στην όλη εικόνα και την ψηφιοποίηση (ή Internet-οποίηση) των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος κ.λπ.), και έχετε στα χέρια σας ένα μάλλον εκρηκτικό μίγμα που μοιραία θα οδηγήσει σε χρήστες πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά και -πιθανότατα- σε ακριβότερες υπηρεσίες αφού όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, κάθεεπιπλέον κόστος στη διαδικασία παραγωγήςμετακυλίεται τελικά στον καταναλωτή.

pc world

Από το desktop στο κινητό


Πάρτε το desktop στο... κινητό σας και πείτε αντίο στο notebook
Πόσες φορές έτυχε να είστε µακριά από το γραφείο, και χρειάστηκε να συνδεθείτε µε τον υπολογιστή σας για κάποια δουλειά; Όσοι βρίσκονται αρκετές ώρες της ηµέρας µακριά από τον υπολογιστή τους λόγω εργασίας, ή όσοι απλώς θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν όπου και αν βρίσκονται, συνήθως αναγκάζονται να παίρνουν µαζί τους το laptop, το netbook, ή κάποια άλλη συσκευή. Μια εναλλακτική πρόταση που θα σας προσφέρει αποµακρυσµένη πρόσβαση µε το desktop σας µέσω SSH [Secure Shell] είναι τοMipdSSH [Δωρεάν, www.xk72.com/midpssh]. Το πλεονέκτηµα αυτής της µεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι το µόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κινητό τηλέφωνο µε δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο µέσω Wi-Fi3G ή GPRS.
Η διαδικασία που θα περιγράψουµε προϋποθέτει ότι το σύστηµά σας έχει ρυθµιστεί σωστά, ώστε να επιτρέπει σε αυτό εξωτερικές συνδέσεις τύπου SSH.

ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ

Ανεξάρτητα από τον τύπο και το µοντέλο του κινητού τηλεφώνου που διαθέτετε, εάν η συσκευή σας υποστηρίζει εφαρµογές Java, τότε το MipdSSH θα σας λύσει τα χέρια. Η εν λόγω εφαρµογή αποτελεί έναν client για SSH και Telnet, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε όλες τις συσκευές που υποστηρίζουν Java MIDP 1.0/2.0 [J2ME], δηλαδή σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα κινητά. Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του προγράµµατος και κάντε κλικ στην έκδοση 1.7.3 [Latest Development Release]. Στη σελίδα που θα εµφανιστεί, επιλέξτε για αποθήκευση το αρχείο τύπου jarmidpssh-full.jar, κάτω από το πεδίο MIDP 2.0 της ενότητας Full Build [Telnet, SSH1, SSH2]. Το πιθανότερο είναι η έκδοση 1.7.3 γιαMIDP 2.0 να δουλέψει σε όλες τις συσκευές χωρίς κάποιο πρόβληµα, αλλά σε περίπτωση που αντιµετωπίσετε αδυναµία εκτέλεσης ή σύνδεσης της εφαρµογής, τότε προτιµήστε την έκδοση για συσκευές µε MIDP 1.0, δηλαδή το αρχείο midpssh-midp1-full.jar. Αφού αντιγράψετε την εφαρµογή στη συσκευή σας, προβείτε στην εγκατάστασή της σε όποιον φάκελο εσείς επιθυµείτε [σε µερικές συσκευές για να γίνει η εγκατάσταση, ενδεχοµένως να χρειαστεί να τοποθετήσετε στον ίδιο κατάλογο µε το αρχείο jar και το αντίστοιχο αρχείο jad που βρήκατε στην ιστοσελίδα].
Ανοίγοντας το MidpSSH, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές στην αρχική οθόνη [εικ. 1]. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούµε στις πιο σηµαντικές από αυτές. Επιλέξτε διαδοχικά Settings SSH. Στην καρτέλα που εµφανίζεται, αλλάξτε την τιµή του πεδίου Prefer από SSH1 σε SSH2, έτσι ώστε να χρησιµοποιηθεί το αρκετά πιο βελτιωµένο πρωτόκολλο επικοινωνίας. Στο πεδίο Session Key Size µπορείτε να αφήσετε την τιµή ως έχει στο 512, αλλά εάν πετυχαίνετε συνδέσεις στο Διαδίκτυο µε υψηλούς ρυθµούς µετάδοσης, συνιστάται να τη µεταβάλλετε στην τιµή 1024. Η καρτέλα σας θα πρέπει να είναι παρόµοια µε αυτή της εικόνας 2. Πατήστε, τέλος, το πλήκτροBack, όπου θα εµφανιστεί το µήνυµα "Generating keys,please wait", και θα επιστρέψετε στο µενού Settings. Από εκεί, επιλέξτε την οµάδα Fonts, και στην τιµή του πεδίου Font Size, µια τιµή που ταιριάζει καλύτερα στην ανάλυση της οθόνης του κινητού σας. Εµείς για το µοντέλο της συσκευής µας, ένα Nokia 5530 XM, µετά από δοκιµές επιλέξαµε την τιµή LCD 8x16 [εικ. 3]. Κατόπιν, πατήστε δύο φορές το πλήκτρο Back για να µεταβείτε στην αρχική οθόνη [εικ. 1].
Στη συνέχεια, επιλέξτε το µενού Sessions, και κάνοντας κλικ στο αριστερό πλήκτρο Επιλογές, διαλέξτε το New. Στην καρτέλα που θα εµφανιστεί, µε την ονοµασία New Session, συµπληρώνουµε τα εξής πεδία: Alias [ένα τυχαίο όνοµα που σας βοηθά να ξεχωρίζετε το κάθε session από τα υπόλοιπα], Host [η διεύθυνση στο Διαδίκτυο µε την οποία θέλετε να συνδεθείτε], Username [το όνοµα χρήστη] και Password [ο κωδικός σας]. Το πεδίο Type το αφήνετε στην τιµή SSH, εφόσον η σύνδεση που επιθυµείτε είναι του συγκεκριµένου τύπου. Είναι σηµαντικό εδώ να αναφέρουµε ότι εάν ρυθµίσατε το σύστηµα στον υπολογιστή σας να δέχεται συνδέσεις SSH ή Telnet σε διαφορετικό port από τα port 22[standard SS Hport] και port 23 [standard Telnet port], θα χρειαστεί αυτό να το δηλώσετε στο πεδίο Host µε άνω και κάτω τελεία αµέσως µετά τη διεύθυνση, π.χ. mydomain.com:8080. Η οθόνη σας πλέον θα πρέπει να µοιάζει µε αυτή της εικόνας 4.  Πατήστε OK, και στην καρτέλα Sessions θα έχει εµφανιστεί µια καταχώριση µε την τιµή του Alias που δώσατε πιο πριν. Κάντε κλικ σε αυτήν και, εφόσον είστε συνδεδεµένοι µε το Διαδίκτυο, θα συνδεθείτε στο αποµακρυσµένο σύστηµα.
Μόλις συνδεθείτε, η οθόνη του τηλεφώνου σας θα απεικονίζει πλέον το terminal του συστήµατος που έχετε συνδεθεί. Με το πλήκτρο της οθόνης Επιλογές, µπορείτε τώρα να στείλετε οποιαδήποτε εντολή στον υπολογιστή σας, σαν να είσαστε µπροστά στο πληκτρολόγιο. Κάντε κλικ στο Επιλογές > Input, εισάγετε µια εντολή και στη συνέχεια πατήστε Επιλογές > Enter για να στείλετε την εντολή στο host ακολουθούµενη από Enter, ή Επιλογές >Type, για να στείλετε µόνο την εντολή. Έτσι, θα µεταφερθείτε στην οθόνη του terminal για να δείτε άµεσα τα δεδοµένα της απάντησης που σας έστειλε ο υπολογιστής [εικ. 5]. Με αυτόν τον τρόπο µπορείτε να χειριστείτε αποτελεσµατικά οποιοδήποτε σύστηµα και να εκτελέσετε τις λειτουργίες που επιθυµείτε, και όλα αυτά από το κινητό σας 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Στο µενού Macros, που βρίσκεται στην αρχική οθόνη τού προγράµµατος, υπάρχει επιπρόσθετα η δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις εντολές που χρησιµοποιείτε πιο συχνά στο terminal, ώστε κάθε φορά που τις χρειάζεστε, να είναι έτοιµες. Αφού εισέλθετε στο µενού, θα παρατηρήσετε ότι στην οθόνη υπάρχει ήδη µια καταχώριση µε το όνοµα Untitled Set. Αυτή, όπως και κάθε άλλη καταχώριση σε αυτό το µενού, δηλώνει µια οµάδα [ένα σετ] macro εντολών, το οποίο µπορεί να φέρει οποιοδήποτε όνοµα σας βοηθά να οργανώσετε καλύτερα τις εντολές σας. Εµείς το µετονοµάσαµε σε Main Set [εικ. 6].Επιλέξτε την καταχώριση που ορίσατε, κάντε κλικ στο Επιλογές > New για να εµφανιστεί η καρτέλα New Macro, και δώστε ένα όνοµα για την εντολή στο πεδίο Name. Κάντε κλικ στο πεδίο Value και εισάγετε την εντολή που σκοπεύετε να χρησιµοποιήσετε στο terminal, όπως και στην εικόνα 7. Πατήστε OK, και έπειτα πατήστε δύο φορές το πλήκτρο Back για να µεταβείτε στην αρχική οθόνη.
Για να χρησιµοποιήσετε µια εντολή macro, όταν είστε συνδεδεµένοι µε κάποιο host, απλώς κάντε κλικ στο Επιλογές >Macros, επιλέξτε την οµάδα της εντολής, και στη συνέχεια το όνοµα της εντολής µε το οποίο την αποθηκεύσατε. Έτσι, κερδίζετε σηµαντικά σε χρόνο αλλά και στο χειρισµό των εντολών που εσείς επιθυµείτε.

TIP & TRICKS

Για την αποµακρυσµένη σύνδεση µε κάποιο σύστηµα, το MidpSSH χρησιµοποιεί ως προεπιλογή το VT320 terminal. Για λόγους συµβατότητας µε όλα τα συστήµατα, από το µενού Settings Network, µπορείτε να αλλάξετε αυτή την επιλογή στο πεδίοTerminal Type, και να το ορίσετε ως xterm ή vt100.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ

Μερικά προγράµµατα σε κάποιο host µπορεί να απαιτούν την άµεση ανάδραση του πληκτρολογίου ενός χρήστη, δηλαδή να εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες µε την πίεση κάθε ξεχωριστού πλήκτρου. Για να επιτύχετε σωστή λειτουργικότητα µε το MidpSSH σε µια τέτοια περίπτωση, όπως είναι η κεντρική οθόνη του προγράµµατος lynx, εισάγετε –όταν χρειαστεί– το χαρακτήρα που επιθυµείτε και επιλέξτε για αποστολή τη µορφή του τύπου Type αντί για αυτή του τύπου Enter.

pc magazine