Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Το διαστημικό λεωφορείο εκτοξεύτηκε για τελευταία φορά
H ιστορική εκτόξευση του τελευταίου διαστημικού λεωφορείου
 
12 July 2011
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis εκτοξεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στις 6.29 μ.μ. ώρα Ελλάδος (15.29 GMT) με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αποστολή να ολοκληρώσει ένα τριανταετές πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων στο διάστημα.
 
Μετά από ταξίδι δύο ημερών, την Κυριακή στις 6.09 μ.μ. ώρα Ελλάδος (15.09 GMT) το διαστημικό λεωφορείο έφτασε στον προορισμό του μεταφέροντας τέσσερις αστροναύτες, οι οποίοι μαζί με δύο Αμερικάνους και ένα Γιαπωνέζο αστροναύτες, καθώς και τρεις Ρώσσους κοσμοναύτες αποτελούν το σημερινό πλήρωμα του διαστημικού σταθμού.
Το Atlantis μετέφερε ακόμα τη μονάδα Raffaello με εφόδια και εξοπλισμό, η οποία κατασκευάστηκε στην Ιταλία. Αλλά και στο ταξίδι της επιστροφής του στη Γη, θα μεταφέρει για ανάλυση μία σειρά από δείγματα που φυλάσσονται στο MELFI (Minus Eighty-Degree Laboratory Freezer) κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους -80ο C.
H μονάδα Raffaelo προσδέθηκε χθες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από τον οποίο θα αποδεσμευτεί χωρίς άλλο φορτίο στις 17 Ιουλίου με τη βοηθεία ειδικού ρομποτικού χεριού και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί πίσω στο διαστημικό λεωφορείο.  

Αστροναύτες έξω από τα παράθυρα του Atlantis τον περασμένο Μάϊο
Σήμερα, δύο αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου θα κάνουν τον πρώτο διαστημικό περίπατό τους για να συλλέξουν μία αντλία αμμωνίας που έχει σταματήσει να λειτουργεί. Η αντλία θα επιστραφεί στη Γη προκειμένου να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια της δυσλειτουργίας του.
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantisθα αποχωρήσει από τη Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την επομένη Δευτέρα, 18 Ιουλίου στις 8.59 π.μ. ώρα Ελλάδος (5.59 GMT), ενώ αναμένεται να φτάσει στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 2.06 μ.μ. ώρα Ελλάδος (11.06 GMT).
 

Παρακολουθήστε ζωντανά

Κάθε στιγμή της τελευταίας αποστολής του διαστημικού λεωφορείου αναμεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV. Περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή της Eυρώπης μπορείτε να βρείτε σε ειδικό αφιέρωμαστην ιστοσελίδα της ESA .

esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...