Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Ξεκίνησε η αποστολή της ESAστην Αρκτική


printer friendly page


 

Για να εξασφαλίσουν ότι ο δορυφόρος CryoSat συγκεντρώνει τα πιο ακριβή στοιχεία για τους πάγους στους πόλους της Γης, οι επιστήμονες της ESA και της NASAξεκίνησαν από κοινού εκστρατεία συλλογής μετρήσεων στις περιοχές πάνω από τις οποίες διέρχεται.
 
Ο δορυφόρος CryoSat εκτοξεύτηκε πριν από ένα χρόνο, στις 8 Απριλίου του 2010, για να χαρτογραφήσει τις εκτάσεις της Ανταρκτικής και της Αρκτικής που καλύπτονται απο πάγο. Από ψηλά διακρίνονται παγωμένες οροσειρές και κοιλάδες που άφησε πίσω του το χιόνι που εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν έλιωσε.  
 
Καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ύψος μικρότερο από οποιοδήποτε άλλο δορυφόρο, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων ραντάρ, οCryoSat προσφέρει ακριβείς μετρήσεις του πάχους των πάγων που θα επιτρέψουν τους επιστήμονες να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα.
Ποια είναι η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στο λιώσιμο των πολικών πάγων και αντίστροφα, σε ποιο βαθμό η συρρίκνωση τους μπορεί να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτης μας είναι μονάχα δύο από τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απάντηση ο CryoSat.
 

Δικινητήριο υδροπλάνο τύπου Twin Otter
Ωστόσο, όπως και σε κάθε αποστολή παρατήρησης της Γης, η ακρίβεια των δορυφορικών μετρήσεων είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί μέσα από τη σύγκρισή τους με αντίστοιχες μετρήσεις στην επιφάνεια της Γης. Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί ένα ταξίδι στο αφιλόξενο περιβάλλον του Αρκτικού κύκλου.
Ο Τοmmaso Parrinello που ηγείται της αποστολής από την πλευρά της ESA δήλωσε ότι «αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα μετρήσεις του πάχους του πολικού πάγου από το διάστημα, τον αέρα και το έδαφος.»
Για ένα μήνα ομάδες επιστημόνων στη Γροιλανδία, στο αρχιπέλαγοςSvalbard στη Νορβηγία, τη νήσο Devon και την περιοχή Alert στο βόρειο Καναδά θα συλλέξουν μετρήσεις στο έδαφος. Παράλληλα, αεροπλάνα που θα συγκεντρώνουν μετρήσεις από τον αέρα.
 

Μετρήσεις από το έδαφος
Στην προσπάθεια αυτή, η ΕSA συνεργάζεται με τη NASA, η οποία ως μέρος του προγράμματοςIcebridge συμμετέχει στις πτήσεις πάνω από τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται μετρήσεις του πάχους των πολικών πάγων από το έδαφος και από το δορυφόρο CryoSat.
Σύμφωνα με τον Malcolm Davidson της ΕSA, μέσα από τη συνεργασία αυτή θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά επιστημονικά όργανα για να συγκεντρωθούν μετρήσεις για το χιόνι και τον πάγο που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αξιολογήσουν τις παρατηρήσεις των δορυφόρων CryoSatκαι ICESat.
«Είναι μία μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο αποστολές της ESA και της NASA για να σχεδιάσουμε λεπτομερείς χάρτες του χιονιού και του πάγου που καλύπτουν τόσο την ξηρά όσο και τη θάλασσα στην Αρκτική,» τόνισε ο Δρ Davidson.
 

Πολικοί πάγοι
Toν προσεχή Μάιο, την ομάδα επιστημόνων τηςESA που έχει εγκατασταθεί στη Γροιλανδία θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του WWF Ολλανδίας. Το ενδιαφέρον του WWF για τα αποτελέσματα από τη Γροιλανδία πηγάζει από το γεγονός ότι το έδαφος της Ολλανδίας βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Επιπλέον, «καθώς το WWF βασίζεται σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, οι προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να καταλάβουμε περισσότερα για τις επιπτώσεις που έχει η αλλαγή του κλίματος στην Αρκτική έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς,» εξηγεί ο Johan van de Gronden, Γενικός Σύμβουλος του WWFΟλλανδίας.
«Ο δορυφόρος της ESA CryoSat επιτρέπει τον λεπτομερή καθορισμό αλλαγών στο πάχος των πάγων που μπορεί να είναι από μερικά μέτρα μέχρι πέντε χιλιόμετρα στην Ανταρκτική. Τα στοιχεία αυτά θα συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων για την περιοχή στην οποία οι συνέπειες της υπερθέρμανσης είναι πιο αισθητές από οπουδήποτε αλλού.»
Τα τελευταία νέα από την εκστρατεία στην Αρκτική θα δημοσιεύονται στοιστολόγιο της αποστολής CryoSat

esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...