Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Ο «Τιτάν» στοχεύει την κορυφή

Ο «Τιτάν» στοχεύει την κορυφή


Ο νέος αμερικανικός σούπερ-υπολογιστής ετοιμάζεται να πάρει το αίμα του πίσωΜε 20.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (20 petaflops) ο αμερικανικός σούπερ-υπολογιστής «Τιτάν» έχει στόχο να γκρεμίσει από την κορυφή τον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή «Τιανχέ-1 Α» του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας της Κίνας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2010 είχε κατακτήσει την πρωτιά με την ταχύτητα των 2,5 petaflops. 

Ο «Τιτάν» ετοιμάζεται πυρετωδώς στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί και θα δουλεύει για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Κατασκευάζεται από την εταιρία Cray Computer και θα προστεθεί σε μερικούς από τους πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου, που επίσης βρίσκονται εγκαταστημένοι στο Τενεσί: τη «Γαία» της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τον «Τζάγκουαρ» του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και τον «Κράκεν» του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών. 

Ο «Τιτάν» -με κόστος περίπου 100 εκατ. δολάρια- αναμένεται να κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε μερική λειτουργία έως το τέλος του 2011 σε πλήρη λειτουργία εντός του 2012.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...