Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Με τη σοφία του cloud


Μειώστε το χρόνο boot του λειτουργικού συστήµατος, χάρη στην εµπειρία άλλων χρηστών
Μήπως έχετε επιβαρύνει το σύστηµά σας µε πολλές εφαρµογές; Περιµένετε αρκετά για να φορτώσει το λειτουργικό ώστε να ξεκινήσετε να εργάζεστε µε το PC σας; Πώς θα σας φαινόταν ένα απλό, µικρό και... ταπεινό πρόγραµµα, το οποίο µπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τις εφαρµογές που φορτώνονται µαζί µε τα Windows, µειώνοντας παράλληλα το χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν boot;
Αν αυτή η ιδέα σάς φαίνεται ενδιαφέρουσα, τότε πρέπει να έχετε στα υπόψη το Soluto, αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία εκκίνησης του συστήµατός σας.
Από τεχνική άποψη, το Soluto δεν κάνει κάτι που δεν έχετε δει προηγουµένως: είτεαπενεργοποιεί τα προγράµµατα που φορτώνονται µαζί µε τα Windows, είτε τα"καθυστερεί", ώστε να φορτώσουν λίγο µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας boot. Δυνατότητες, δηλαδή, που προσφέρονται και από άλλα freeware utilities όπως είναι το SysInternals Autoruns [Δωρεάν, tinyurl.com/39338j]. Η διαφορά, ωστόσο, µε αυτά είναι ότι το Soluto απλοποιεί σηµαντικά τα πράγµατα, κάνοντας τη βελτιστοποίηση εκκίνησης να φαίνεται παιχνιδάκι.
Η ιδιαιτερότητα του Soluto είναι ότι εστιάζει περισσότερο στους χρήστες του και όχι στο PC. Μετρά το χρόνο που χρειάζεται το PC για να κάνει boot, ξεχωρίζει τα προγράµµατα από αυτά που µπορούν να σβηστούν και από αυτά που πρέπει να φορτωθούν οπωσδήποτε, σας δείχνει ακριβώς πόσο χρόνο καθυστέρησης προκαλεί κάθε πρόγραµµα που προσθέτετε στη διαδικασία startup και σας εµφανίζει αναλυτικά στοιχείαγια το τι κάνει το κάθε πρόγραµµα, τι θα συµβεί αν το αποµακρύνετε από το startup,προτείνοντάς σας παράλληλα και το κατάλληλο πρόγραµµα δράσης.  Τέλος, το Soluto διαθέτει έναν "κοινωνικό" χαρακτήρα, καθώς επιχειρεί να εκµεταλλευτεί τη συλλογική γνώση που συγκεντρώνεται από τη βάση των χρηστών του, για να βρει πληροφορίες για άγνωστες εφαρµογές,  αλλά και για να προτείνει λύσεις. Ας δούµε αναλυτικότερα τι µπορείτε να κάνετε µε αυτό το πρόγραµµα.

ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

Ξεκινάτε κατεβάζοντας το πρόγραµµα από τη διεύθυνση www.soluto.com . Αφού τρέξετε το εκτελέσιµο αρχείο εγκατάστασης, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και προχωράτε τη διαδικασία [αν θέλετε, επιλέγετε και την εγκατάσταση του Softonic Toolbar, χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητο], ακολουθώντας τις απλές οδηγίες του σχετικού installer[εικ. 1]. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του προγράµµατος, θα εµφανιστεί ένα πλαίσιο όπου σας προτείνονται δύο επιλογές: να κάνετε boot το PC, ώστε το πρόγραµµα να καταγράψει τη διαδικασία εκκίνησης µε σκοπό να την ελαχιστοποιήσει, ή να περιµένετε µέχρι το επόµενο boot [εικ. 2]. Επιλέξτε το πρώτο, για να ξεκινήσετε απευθείας µε τη χρήση τού προγράµµατος. Στην επόµενη επανεκκίνηση το Soluto θα αναλάβει δράση καταγράφοντας οτιδήποτε φορτώνεται από το λειτουργικό κατά τη διάρκεια εκκίνησής του – θα σας εµφανίζει το σχετικό χρόνο στην κάτω αριστερή γωνία του desktop [εικ. 3].

ANΑΛΥΣΗ

Όταν ολοκληρωθεί το boot του συστήµατος, µπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο του Soluto που έχει ενσωµατωθεί στην taskbar για να δείτε πόσο χρόνο πήρε στο PC σας νακάνει boot, αλλά και πόσες εφαρµογές φορτώνονται κατά τη διάρκεια του boot. Το Soluto χωρίζει τις εφαρµογές σε τρεις οµάδες: τη "No-brainer", όπου θα βρείτε εφαρµογές τις οποίες µπορείτε να αφαιρέσετε άφοβα από τη διαδικασία εκκίνησης, την"Potentially removable", µε εφαρµογές που µπορείτε να αφαιρέσετε υπό όρους [απευθύνεται σε πιο έµπειρους χρήστες], και τη"Required", που περιλαµβάνει εφαρµογές τις οποίες δεν µπορείτε να αφαιρέσετε από τη διαδικασία του boot [εικ. 4].
Επιλέγοντας µια κατηγορία, το πρόγραµµα εµφανίζει απευθείας πόσο χρόνο θα εξοικονοµήσετε, αποµακρύνοντας την εκάστοτε εφαρµογή από τη διαδικασία boot.
Διαλέγοντας µια εφαρµογή από το πρώτο γκρουπ, το Google Toolbar, για το παράδειγµά µας, βλέπουµε ότι εξοικονοµούµε 7 δευτερόλεπτα [εικ. 5]. Καθόλου άσχηµα για µία µόνο εφαρµογή, θα λέγαµε. Επιπλέον, βλέπουµε τι ακριβώς κάνει αυτή η εφαρµογή [µε κλικ στο Read more εµφανίζονται περισσότερες λεπτοµέρειες], αλλά και να καθορίσουµε τι θα γίνει µε αυτή την εφαρµογή: Pause [να σταµατήσουµε το φόρτωµά της], Delay [η εφαρµογή να φορτωθεί µετά την ολοκλήρωση του boot και σε κάποιο χρόνο αδράνειας του υπολογιστή] ή τέλος να την αφήσουµε να φορτώσει [in boot]. Χρήσιµο είναι και το διάγραµµα που ακολουθεί, το οποίο µας δείχνει τι έκαναν την εφαρµογή όλοι οι υπόλοιποι χρήστες του προγράµµατος. Τέλος, στην κάτω πλευρά του παραθύρου εµφανίζεται το Feedback, όπου µπορείτε να στείλετε την άποψή σας γι' αυτό το θέµα. Αν επιλέξετε να πατήσετε pause σε µια εφαρµογή [όπως κάναµε εµείς στο παράδειγµα µας µε το Google Toolbar], το Soluto θα σας παρουσιάσει άµεσα τα νέα δεδοµένα: κατά πόσο χρόνο µειώσατε το boot, πώς µειώθηκαν οι εφαρµογές που φορτώνονται αυτόµατα κατά το boot, ενώ η εφαρµογή θα τοποθετηθεί στο γκρουπ Removed Applications. Όποτε αλλάξετε γνώµη, µπορείτε να την επαναφέρετε ξανά στη διαδικασία του boot, κάνοντας κλικ σ' αυτή και επιλέγοντας το In Boot. Πιο απλά δε γίνεται! Τέλος, κλικ στο πεδίο Advanced το Soluto εµφανίζει αναλυτικότερα στοιχεία για την εκάστοτε εφαρµογή.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εκτός από την παρακολούθηση των διαδικασιών που φορτώνονται κατά την εκκίνηση του λειτουργικού συστήµατος, το Soluto θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και άλλα προβλήµατα που επιβραδύνουν το σύστηµά σας, υπάρχοντα προβλήµατα συµβατότητας και άλλα ακόµα. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε τo My PC Just Frustrated Me.

Tην πρώτη φορά που θα πατήσετε το εικονίδιο του προγράµµατος στην task bar και επιχειρήσετε να ενεργοποιήσετε αυτή την παράµετρο, θα δείτε ένα πλαίσιο διαλόγου που θα σας λέει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το "Ongoing frustration research". Επιλέξτε το Yes και περιµένετε το πρόγραµµα να κάνει την έρευνά του. Μόλις τελειώσει, θα εµφανιστεί µια οθόνη µε προτάσεις σχετικά µε το ποιες εφαρµογές µπορεί να προκαλούν τα προβλήµατα [εικ. 6], επιτρέποντάς σας να στείλετε αναφορά στο Soluto προκειµένου να εξετάσει την κατάσταση – µην περιµένετε, όµως, να δείτε άµεσα αποτελέσµατα από αυτή τη διαδικασία.
Εν κατακλείδι, το Soluto αποτελεί ένα εξαιρετικά απλό και εύχρηστο πρόγραµµα, που θα σας βοηθήσει να µειώσετε δραστικά το χρόνο εκκίνησης του λειτουργικού σας συστήµατος [και εννοούµε τα Windows, καθώς δεν υπάρχει ακόµα έκδοση για άλλο λειτουργικό].

e-pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...