Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Νέα τάξη πραγμάτων και τι σημαίνειΤον τελευταίο καιρό ακούμε για την νέα τάξη πραγμάτων, για παγκοσμιοποίηση και πολλά άλλα.
Νομίζω ότι το 99% του πληθυσμού της γης δεν ξέρει ποια είναι ακριβώς η νέα τάξη πραγμάτων, δείτε τα παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε τι σχέση μπορούν να έχουν η παγκοσμιοποίηση με το tamiflu την γρίπη των χοίρων και τον... πληθυσμό τη γης, ποιους θέλουν να εξοντώσουν και γιατί.


Δείτε τα βίντεο:
mysteryΆνθρακας ο θησαυρός της NASA

Άνθρακας ο θησαυρός της NASA


Η εξωγήινη ζωή… είναι ένα βακτήριο σε λίμνη στην Καλιφόρνια

Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη μίας νέας μορφής ζωής, κρυμμένης στο βυθό μιας λίμνης στην Καλιφόρνια: ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.

«Η είδηση είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.

Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο, καθώς, όπως λέει το BBC, η μορφή αυτή ζωής δε χρειάζεται το ένα στοιχείο – το φώσφορο – και αναπτύσσεται με αρσενικό.

Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.
NASA

H NASA ίσως αποκαλύψει την ύπαρξη «εξωγήινου» βακτήριου στη Γη

NASA_Logo

Απόψε το βράδυ (ώρα Ελλάδας 19.00), η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έχει προγραμματίσει μια συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στο πεδίο της αστροβιολογίας, γεγονός που οδήγησε σε κατακλυσμό φημών στο διαδίκτυο ότι ίσως ανακοινωθεί η ανακάλυψη κάποιας «εξωγήινης» μορφής ζωής, στον πλανήτη μας, ή και σε άλλο ουράνιο σώμα.
Η NASA αναμένεται να αναφερθεί σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science». Tο πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη ενός μικροβίου πάνω στο δικό μας πλανήτη, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Αν όντως αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι μια «εξωγήινη» μορφή ζωής, που υπάρχει ακόμα και στη Γη, θα μπορούσε να υπάρχει και αλλού στο σύμπαν ή στο ηλιακό μας σύστημα.
Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό της λίμνης Μόνο, στο εθνικό πάρκοYosemite της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο, όμως, τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει.
Η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι υπάρχουν «σκιώδη» πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.
Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».
Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, καθώς δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη «εξωγήινων» μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων «κατοίκων» του πλανήτη μας.
Πρωτοπόρος και κατ' εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει «εξωγήινη» ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέιβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, NASA

Θερμότερο έτος στη σύγχρονη Ιστορία το 2010ΛΟΝΔΙΝΟ. Σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το τρέχον έτος θα είναι το θερμότερο ή, στην «καλύτερη περίπτωση», το δεύτερο θερμότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.
Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις της NASA πράγματι δείχνουν ότι το 2010 είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικές μετρήσεις, ενώ η βρετανική μετεωρολογία, που χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς διαφορετικό σύστημα μέτρησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι η δεύτερη θερμότερη. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές από το 1998, που ήταν και η θερμότερη χρονιά έως σήμερα, κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.


Αφύσικες συνθήκες

Ωστόσο, το 1998, οι θερμοκρασίες είχαν καταρρίψει κάθε ρεκόρ εν μέρει και λόγω της ισχυρής επίδρασης του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Φέτος, το Ελ Νίνιο ήταν πολύ πιο αδύναμο και εξισορροπήθηκε εν μέρει από τα ψυχρά ρεύματα του φαινομένου Λα Νίνια. Εξ ου και επιστήμονες ανέμεναν ότι η χρονιά που διανύουμε θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να ήταν ψυχρότερη από τις προηγούμενες. Οι συνθήκες, όμως, σύμφωνα πάντα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους περισσότερους επιστήμονες, κάθε άλλο παρά «φυσιολογικές» είναι.
Τα στελέχη της εκτιμούν πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η υπερκατανάλωση ενέργειας και η μόλυνση, εκτοξεύουν τη θερμοκρασία του πλανήτη μας. «Είναι ένα ακόμη στοιχείο ότι η υπερθέρμανση είναι ανθρωπογενές φαινόμενο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Βίκι Πόουπ, επικεφαλής του περιβαλλοντικού τμήματος της υπηρεσίας. Εξάλλου, η περασμένη δεκαετία ήταν μεσοσταθμικά η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από τους επιστήμονες. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία αμφισβητεί το κατά πόσον οι αλλαγές στο κλίμα οφείλονται στον άνθρωπο. Παρατηρούν μάλιστα ότι ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει σχεδόν μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η Πόουπ παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχει επιβράδυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης, αλλά θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στην επίδραση πρόσκαιρων φυσικών φαινομένων και όχι στο ότι ο άνθρωπος δεν επηρεάζει το κλίμα. Ανάμεσα στους παράγοντες που κατατάσσει σε αυτήν την κατηγορία είναι η περιοδική μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας, η μικρή μείωση της εξάτμισης των θαλάσσιων υδάτων και η αύξηση των εκπομπών συσκευών αεροζόλ στην Ασία. Αλλωστε, λόγω μεθοδολογικών δυσκολιών, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική δεν μετριέται επαρκώς, ώστε να προσμετρηθεί με ακρίβεια στον γενικό μέσο όρο. Γι’ αυτούς τους λόγους, η Πόουπ προβλέπει ότι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια: «Μακροπρόθεσμα, ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κινείται στους 0,16 βαθμούς Κελσίου.
Την τελευταία δεκαετία, μειώθηκε στους 0,05 με 0,13. Ομως, υπάρχουν πρόσκαιροι παράγοντες που επηρέασαν αυτούς τους ρυθμούς. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της επιπλέον θερμότητας μπορεί να διοχετεύεται στα βάθη των ωκεανών, όπου δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει», καταλήγει.


kathimerini