Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Μήπως έχω αδύναμη μνήμη;

Μήπως έχω αδύναμη μνήμη;


Ένα τεστ για να διαπιστώσετε πόσο καλά θυμάστε

«Μα που έχω βάλει τα κλειδιά μου», «Δεν μπορώ να θυμηθώ που πάρκαρα το αυτοκίνητο». Αν αυτές οι ερωτήσεις σας κάνουν να πιστεύετε ότι έχετε αδύναμη μνήμη ήρθε η ώρα να δείτε αν «ξεχνάτε» φυσιολογικά ή παθολογικά. 

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 αναγνώστες του επιστημονικού περιοδικού «NATURE», 20% του πληθυσμού παραδέχτηκε ότι έχει δοκιμάσει φάρμακα τόνωσης μνήμης όπως είναι το Ritalin ή το Modafinil. 

Το περιοδικό σε ένα απλό τεστ με κατηγορίες συμπτωμάτων κατατάσσει τους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι απλώς λίγο ξεχασιάρηδες, σε αυτούς που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη τους και σε αυτούς που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το γιατρό τους γιατί το πρόβλημα στη μνήμη τους είναι ορατό.

Η μνήμη σας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αν δε θυμάστε τι ακριβώς φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Ακόμα και αν παραδέχεστε σε όλους διαρκώς ότι έχετε «απαίσια μνήμη» ή ο συνομιλητής σας υπενθυμίζει διαρκώς ότι «το είπες ξανά αυτό πρωτύτερα», τότε είστε απλώς λίγο ξεχασιάρηδες. Όταν αφήνετε κάτω αντικείμενα και μετά δεν θυμάστε που είναι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη μνήμη σας. Συχνό επίσης θεωρείται το φαινόμενο να μην θυμάστε ονόματα ανθρώπων που γνωρίσατε πρόσφατα.

Βέβαια αν χάνετε διαρκώς πράγματα ή ξεχνάτε ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη ίσως υπάρχει πρόβλημα. Εάν ξεχνάτε τα ονόματα των πιο στενών σας συγγενών και φίλων μπορεί κάτι να μην πηγαίνει καλά. Εάν δεν έχετε καμία ανάμνηση από τη χθεσινή μέρα αλλά θυμάστε ξεκάθαρα λεπτομέρειες της παιδικής σας ηλικίας θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε.
Η μνήμη σας νοσεί «πολύ βαριά» εάν μπερδεύετε τις ενδοοικογενειακές σας σχέσεις, ξεχνώντας ποιος είναι γιος ποιου κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό της ασθένειας του Αλτσχάιμερ είναι όταν κάποιος παραπονιέται συνέχεια ότι οι άλλοι κλέβουν ή κρύβουν τα πράγματά του. Εάν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε κατά πόσο ένα γεγονός ανήκει στο παρελθόν ή στο μέλλον τότε η αμνησία σας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα…

«Δένει» Μιραλάς στο λιμάνι

«Δένει» Μιραλάς στο λιμάνι


Ο Μαρινάκης αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ο θησαυρός που ουσιαστικά προέκυψε στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι αυτονόητος και οι διοικούντες την ομάδα δεν θέλουν να τον χάσουν με τίποτα. Ο Κέβιν Μιραλάς, ο παίκτης που μετά τις 2 πρώτες αγωνιστικές εκτόξευσε την απόδοσή του και έφτασε στο σημείο να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας, θα συνεχίσει να φορά την «ερυθρόλευκη» φανέλα. 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Θυμίζουμε πως αυτοί είναι ο πατέρας του παίκτη (200 χιλ. ευρώ, το οποίο είναι το ποσοστό επινοικίασης που πληρώνει ο Ολυμπιακός στην Σεντ Ετιέν για τον δανεισμό του παίκτη και είναι χρωστούσε η γαλλική ομάδα στον παίκτη από πέρυσι), οι δύο ατζέντηδες (ο Βέλγος και ο Έλληνας) και φυσικά η Σεντ Ετιέν.

Έχει μάλιστα δοθεί εντολή από τον ισχυρό άνδρα της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη να πληρωθεί το ποσό προς τον πατέρα του Κέβιν Μιραλάς. Από εκεί και πέρα το κυρίαρχο μέλημα των ανθρώπων της ομάδας ήταν να ξεμπερδέψουν με το αγκάθι που είχε ξεφυτρώσει από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την προσπάθεια να μειωθεί όσο πιο πολύ γίνεται το ποσό της ρήτρας.

Αυτό είναι 2,5 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους του παίκτη υπάρχει δυνατότητα να πέσει ακόμη και στο 1,5 εκατ. ανάλογα με την προκαταβολή που θα δώσει ο Ολυμπιακός στην Σεντ Ετιέν. Έτσι όπως φαίνεται η επιθυμία του παίκτη γίνεται πραγματικότητα, καθότι ο ίδιος θέλει πολύ να μείνει στον Πειραιά και το δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Ουσιαστικά το όλο ζήτημα αναμένεται να έχει τελειώσει την άλλη εβδομάδα.

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ (1940)


01.Μια τέτοια μέρα σαν κι αυτή
02.Το τραγούδι της λευτεριάς - Σοφία Βέμπο
03.Ο Ρωμιός - Χ.Ευθυμίου & Ν.Κεδράκος
04.Η Ρωμιά - Μαρίκα Νέζερ
05.Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα - Ν.Κεδράκος,Γ.Σύλβας,Σ.Βέμπου
06.Κρουστάλλω - Σοφία Βέμπο
07.Χωριάτα - Σοφία Βέμπο
08.Ελλάδα,Ελλαδούλα μου - Γ.Γκιωνάκης,Ν.Τζάνετ,Αλίκη Βέμπο
09.Ύμνος στον άγνωστο ήρωα του 40 - Σοφία Βέμπο
10.Νίκη να δώσεις στα παιδιά μας - Σοφία Βέμπο
11.Άντε στο καλό (σκετς)
12.Άντε στο καλό - Έρρικα & Μαργαρίτα Μπόγιερ
13.Οι ένδοξοι αεροπόροι μας - Άννα Καλουτά
14.Στο Κούτσι - Φέρτης ,Κεδράκος,Τροϊφόρος,Νεογένης
15.Και νικήσαν τα παιδιά μας - Σοφία Βέμπο,Αλίκη Βέμπο
16.Μαριώ - Σοφία Βέμπο
17.Μας χωρίζει ο πόλεμος - Σοφία Βέμπο
18.Βάζει ο ντούτσε τη στολή του - Σοφία Βέμπο
19.Παιδιά της Ελλάδος παιδιά - Σοφία Βέμπο
20.Κάνε κουράγιο,Ελλάδα μου - Σοφία Βέμπο
21.Παιδιά της Ελλάδως παιδιά - Κλειώ Δενάρδου
22.Κορόϊδο Μουσολίνι
23.Βάζει ο ντούτσε τη στολή του