Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Προσφυγή για τις νέες ταυτότητες της ΕΛ.ΑΣΒασικό επιχείρημα των αστυνομικών είναι ότι το μικροτσίπ της βιομετρικής κάρτας περιέχει προσωπικά 
δεδομένα

Το χορό των προσφυγών για τη νέα βιομετρική κάρτα ανοίγουν δύο αστυνομικοί. Με αίτησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένας υπαρχιφύλακας και ένας αρχιφύλακας στρέφονται κατά του νέου τύπου υπηρεσιακών ταυτοτήτων, που θα ισχύουν από δω και στο εξής για το προσωπικό της Αστυνομίας.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν στη δεκασέλιδη προσφυγή τους είναι ότι οι νέες ταυτότητες, οι οποίες έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και περιέχουν μικροτσίπ με κρίσιμα προσωπικά δεδομένα, παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις. Εκτός από τα στοιχεία που μπορούν να διαβαστούν διά γυμνού οφθαλμού, υπάρχουν και δεδομένα τα οποία διαβάζονται μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός, ενώ στην πίσω πλευρά των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας υπάρχει μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη MRZ.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι με την καθιέρωση του νέου τύπου ταυτότητας παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, καθώς θα μπορούσαν να ληφθούν πιο ήπια μέτρα για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Επιπλέον τονίζουν ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να συμπεριληφθούν τα προσωπικά τους δεδομένα στις ταυτότητες, θα έπρεπε προηγουμένως να υπάρξει συγκατάθεσή τους, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε. Παράνομη θεωρούν ότι είναι και η δυνατότητα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων ή η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού να επιλέγει ποια στοιχεία ταυτοποίησης θα καταγραφούν στις ταυτότητες.

Στην αίτηση αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του αρχηγού και του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τον νέο τύπο υπηρεσιακών ταυτοτήτων είναι άκυρες διότι θα έπρεπε, κατά το Σύνταγμα, να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα, ενώ τις θεωρούν και ανυπόστατες διότι δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επικουρικώς επιστρατεύουν ως επιχείρημα κατά των ταυτοτήτων και το θέμα της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος σ' αυτές. Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα έχει αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του ΣτΕ, το 2001, κρίνοντας ότι η αναγραφή του θρησκεύματος είναι αντισυνταγματική.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα με τη νέα βιομετρική κάρτα, που θα περιέχει μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα και κρίσιμα προσωπικά στοιχεία του ατόμου, αναμένεται να πυροδοτήσει και νέες προσφυγές στο ΣτΕ.*

ΠΗΓΗ: enet.gr

Συμμετοχή - ρεκόρ στον Μαραθώνιο της ΑθήναςΟι Κενυάτες θριάμβευσαν στους άνδρες, τερματίζοντας στις τρεις πρώτες θέσεις στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ρέιμοντ Μπετ με χρόνο 2:12:40, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Τζόναθαν Κιπκορίρ με 2:14:05 και τρίτος ο Έντουιν Κιμουτάι με 2:15:21.
Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Παρμάκης Μιχαήλ του Πανελληνίου στην 15η θέση με χρόνο 2:20:48.

Στις γυναίκες, νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με χρόνο 2:31:06. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Όλγα Γκλοκ από τη Ρωσία με χρόνο 2:33:51, ενώ τρίτη τερμάτισε η Σβιτλάντα Στάνκο από την Ουκρανία με χρόνο 2:38:59.

Πρώτη Ελληνίδα τερμάτισε η Κωνσταντίνα Κεφαλά στην πέμπτη θέση με χρόνο 2:40:36

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου δόθηκε στις 9 το πρωί. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, λόγω του όγκου των συµµετεχόντων, οι δροµείς ξεκίνησαν τον αγώνα τους κατά κύµατα µε διαφορά λίγων λεπτών. 

Ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε και στους δρόμους 5 και 10 χλμ. Στη διαδρομή των 10 χλμ συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από τα μέλη της κυβέρνησης έτρεξαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Αποτελέσματα στα 5 και 10 χιλιόμετρα
Νικητής στα 10 χλμ ήταν ο Θεοδόσης Κάλδης με χρόνο 32.33. Δεύτερος ήταν ο Νίκος Καμπιτάκης και τρίτος ο Κώστας Μπαλαγιάννης. 

Στον ίδιο αγώνα στις γυναίκες την πρώτη θέση πήρε η Πόπη Αστροπεκάκη με χρόνο 37.24. Η Αστροπεκάκη τερμάτισε μαζί με τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Ισπανό Αμπέλ Αντόν. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Θεοδώρα Κολομπούρδα με 39.16 και τρίτη ήταν η Φιλίππα Πουλίδου με 39.44. 

Στον αγώνα των 5 χλμ. τερμάτισε στην πρώτη θέση ο Χριστόφορος Μερούσης του Πανελληνίου Γ.Σ. με χρόνο 15.27. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Δρόσος με 1.56 και τρίτος ήταν ο Γιάννης Ζερβάκης με 16:07. 

Καλύτερος ο Θρύλος, θα είναι ο πρωταθλητής
Oλυμπιακός είναικαλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό και θα πάρει τον τίτλο. Το γράφω αυτό τώρα, που οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν αυτό το ντέρμπι. Αν μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο,ακόμα και με δέκα ποδοσφαιριστές, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σαφή υπεροχή στο πρώτο μέρος, σημείωσαν μόνο ένα γκολ, όμως, και αυτό ήταν το μεγάλο τους σφάλμα. Διότι με τους χώρους που έβρισκαν θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι και να μην έχουν κανένα άγχος για το δεύτερο μέρος.
Στην επανάληψη τα λάθη των «ερυθρολεύκων» και η δική τους απερισκεψία διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Οπως και τα λάθη του Ερνέστο Βαλβέρδε από τον πάγκο, για τα οποία θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις επόμενες ημέρες.
Από εκεί και πέρα, οι νικητές σε κανένα σημείο του αγώνα δεν ήταν καλύτεροι και δεν έδειξαν ικανοί να μπορούν να ανταγωνιστούν τον φετινό Ολυμπιακό. Ομως αυτός έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του.
Ολη την εβδομάδα έγραφα ότι αυτά για τις «τριάρες» και τις «πεντάρες» και τα «ντόρτια» δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν την ομάδα. Ο Ολυμπιακός φάνηκε πολύ σίγουρος για το ματς με τον τρόπο που το αντιμετώπισε, ειδικά στην έναρξη του δεύτερου μέρους, και το πλήρωσε με τον ίδιο τρόπο όπως ακριβώς είχε γίνει και στην αναμέτρηση της πρεμιέρας στο Καυτανζόγλειο.

Μπάμπης Χριστόγλου