Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Kαρέ του VLCAudio/Video
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: VLC Player (http://www.videolan.org/vlc)
ΚΟΣΤΟΣ: Δωρεάν
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: 15 Λεπτά
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 

Εκμεταλλευτείτε την ευελιξία του VLC Player για να αποθηκεύσετε αυτόματα καρέ από τα βίντεό σας ως τυπικά αρχεία εικόνων.


Το VLC Player είναι ένα από τα γνωστότερα και πληρέστερα προγράµµατα αναπαραγωγής αρχείων multimedia. Οι δηµιουργοί του έχουν φροντίσει να του παράσχουν εγγενή υποστήριξη για πλήθος συνηθισµένων formats ήχου και εικόνας, µε αποτέλεσµα να έχει αποκτήσει τη φήµη ότι παίζει τα πάντα! Το καλύτερο, όµως, είναι ότι εξαιτίας της προέλευσής του από το χώρο του Linux το VLC Player είναι και πολύ ευέλικτο, παρέχοντας επιλογές και λειτουργίες που δεν θα περίµενε κανείς να συναντήσει σε µία εφαρµογή αναπαραγωγής, αλλά επεξεργασίας βίντεο. Μία από αυτές είναι η δυνατότητα αποθήκευσης εικόνων από το βίντεο που προβάλλει το VLC Player - δυνατότητα που, όµως, δεν είναι προσβάσιµη µέσα από κάποιο µενού. Ακριβώς για αυτόν το λόγο η διαδικασία που θα δούµε ολοκληρώνεται µέσα από ένα παράθυρο κονσόλας ή µία γραµµή εντολών. Κατόπιν αυτής, θα έχετε στο δίσκο σας ένα σύνολο αρχείων εικόνων που θα µπορείτε να φορτώσετε σε µία εφαρµογή γραφικών για να τις επεξεργαστείτε όπως επιθυµείτε.
του Οδ. Κουράφαλου
1
ΑΠΟ 4
Έχοντας εγκατεστηµένο το VLC Player, κάντε δεξί κλικ>Properties στο εικονίδιό του. Επιλέξτε όλο το κείµενο στο πεδίο “Target:” του tab Shortcut και αντιγράψτε το στο Clipboard, πατώντας Ctrl+C ή µε δεξί κλικ>Copy.
Slideshow image


ΑΠΟ 4
Εµφανίστε ένα παράθυρο κονσόλας, πατώντας Ctrl+R, γράφοντας CMD και πατώντας Enter. Σε αυτό κάντε δεξί κλικ σε ένα σηµείο του κενού χώρου του και επιλέξτε Paste για να επικολλήσετε το “µονοπάτι” (path) του VLC Player που αντιγράψατε στο προηγούµενο βήµα.
Slideshow image

3
ΑΠΟ 4
Αφήστε ένα κενό µετά το path που επικολλήσατε και προσθέστε τα παρακάτω: --video-filter=scene --vout=dummy --scene-format=jpg --scene-ratio=100 --scene-prefix=snap --scene-path=C:\EIKONES C:\VIDEO.AVI vlc://quit, όπου scene-ratio=100 το “ανά πόσα καρέ θα αποθηκεύεται ένα από αυτά ως εικόνα”, “C:\EIKONES” το σηµείο στο οποίο θέλετε να αποθηκευτούν τα καρέ ως αρχεία εικόνων και “C:\VIDEO.AVI” το path του αρχείου βίντεό σας. Πατήστε Enter για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Slideshow image


4
ΑΠΟ 4
Αν και το παράθυρο του VLC Player θα είναι ορατό, δεν θα προβάλλεται το βίντεό σας σε αυτό (λόγω του ότι στο προηγούµενο βήµα δώσαµε την παράµετρο “--vout=dummy”). Παράλληλα, θα µπορείτε να δείτε στο φάκελο που ορίσατε -στο παράδειγµά µας, ο C:\EIKONES- ανά κάποιο διάστηµα (που εξαρτάται από το “--scene-ratio”) να εµφανίζεται και ένα νέο αρχείο εικόνας από το βίντεό σας.
Slideshow image


Η Ινδία κατασκευάζει το φθηνότερο laptop του κόσμου

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού τηςΙνδίας, Kapil Sibal, ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα ένα νέο φορητό υπολογιστή, ο οποίος βασίζεται στην ιδέα του one laptop per child (OLPC) και προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες μαθητών και φοιτητών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, το νέο laptop είναι ένας πλήρης υπολογιστής με κόστος που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Το ινδικό laptop περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οθόνη αφής και είναι εξοπλισμένο με λειτουργικό σύστημα Linux. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες για τις τεχνικές του προδιαγραφές, ωστόσο η τιμή του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τεχνολογίες αιχμής. Μάλιστα, η ινδική κυβέρνηση θέλει να ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή του με τον καιρό και να στοιχίζει κάτω από 10 δολάρια!

Το νέο laptop θα αρχίσει να διατίθεται σε πανεπιστήμια της Ινδίας από το 2011. Η χώρα των 1,2 δισ. κατοίκων κάνει μεγάλες προσπάθειες να μειώσει τα ποσοστά αναλφαβητισμού και οι αξιωματούχοι της υποστηρίζουν ότι το ποσοστό έχει πέσει στο 36%, ωστόσο μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται ακόμα και να γράψουν το όνομά τους.