Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Ολυμπιακός... Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας σταθερά ανερχόμενος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά έχει συμμετοχή και σε επιχειρήσεις του Τύπου. Δεν είναι πάντως ο πρώτος Μαρινάκης που ανακατεύεται με τον Ολυμπιακό.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης γεννήθηκε το 1967 στον Πειραιά, μεγάλωσε εκεί και δεν είχε άλλη επιλογή από το να γίνει Ολυμπιακός, καθότι ο πατέρας του Μιλτιάδης ήταν βαμμένος "ερυθρόλευκος". Και όχι μόνο ακολουθούσε την ομάδα όπου αυτή αγωνιζόταν, αλλά το 1979 μετείχε στην ομάδα των εφοπλιστών υπό τον Σταύρο Νταϊφά, που ίδρυσαν την ΠΑΕ όταν αυτό έγινε απαραίτητο με τη θέσπιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. 

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης υπήρξε για αρκετά χρόνια γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού, ενώ ήταν ο ένας από τους δύο εφοπλιστές της ιδρυτικής ομάδας της ΠΑΕ (ο άλλος ήταν ο Ν. Ευθυμίου) που αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά, όταν έγινε η πολυσυζητημένη μεταβίβαση το 1986. 

Κατόπιν όλων τούτων είναι προφανές πως η παρακαταθήκη που άφησε ο Μιλτιάδης στον γιο του, Βαγγέλη, ήταν σπουδαία. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αγάπη και την προσφορά στον Ολυμπιακό, αλλά και επαγγελματικά. 

Όταν πέθανε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, η εταιρεία του αριθμούσε 8 πλοία, ωστόσο συνέχισε την ανοδική της πορεία υπό την καθοδήγηση του υιού. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ίδρυσε το 1993 τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία με κεφάλαιο 100 εκ. στερλινών και την επωνυμία Curzon Maritime, ενώ στη συνέχεια και καθώς δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται έγινε ιδιοκτήτης δύο ακόμα ναυτιλιακών εταιρειών: της Barcley και της Capital, η οποία είναι εισηγμένη στη Wall Street. Είναι ιδιοκτήτης 18 δεξαμενοπλοίων και στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι εταιρείες του είχαν καθαρά κέρδη ύψους σχεδόν 9 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Πέραν των πλοίων, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δραστηριοποιείται και στο χώρο του Τύπου, κατέχοντας το 25% των μετοχών του ΣΚΑΪ, ενώ προ ετών είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του "Ελεύθερου Τύπου". Στα διοικητικά του Ολυμπιακού, τέλος, δεν είναι καινούριος, αφού για ένα μεγάλο διάστημα στη δεκαετία του 2000 ήταν επικεφαλής του ΤΑΠ, προσφέροντας πολλά χρήματα για να φτιάξει μεγάλη ομάδα στο βόλεϊ. Ενδιάμεσα είχε προσπαθήσει να αποκτήσει και την ΚΑΕ, αλλά τότε δεν τα είχε βρει με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που συμφώνησε μετά με τους αδελφούς Αγγελόπουλους. 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι παντρεμένος με την Αθανασία Κασσιώτη, κι έχουν δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Μιλτιάδη, ο οποίος λέγεται ότι έχει κι αυτός προσβληθεί από το "μικρόβιο" του Ολυμπιακού...