Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΙ' ΑΥΤΟ Σπαρταριστό γέλιο με το τι παθαίνει ο άνθρωπος εκεί που ακόμα και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του...

Είναι καλό μπές εδώ και δεν θα χάσεις...

Για τη Eurovision 2010

Καιρόν γνώθι

(με την έννοια ότι πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει γύρω σου, τώρα)
Πιττακός ο Μυτιληναίος~ | (εκ των Επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας) | 650-570 π.Χ.


Λάθε βιώσας. (Να ζεις χωρίς να κάνεις θόρυβο). -Δημόκριτος

Λίγο αλκοόλ θωρακίζει από τον διαβήτη
Μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη έχουν οι ενήλικες που καταναλώνουν μικρή ποσότητα αλκοόλ κάθε μέρα, σε σύγκριση με όσους απέχουν από τη «μετρημένη» συνήθεια.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν επί 10 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 35.000 ατόμων ηλικίας 20-70 ετών.
Η μελέτη κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και ταυτόχρονα κάνουν υγιεινή ζωή, όπως φυσική άσκηση, δεν καπνίζουν και κάνουν ισορροπημένη διατροφή, έχουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Ως μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, ορίζεται η κατανάλωση ενός ποτηριού την μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που προκαλείται συχνά από την παχυσαρκία. Η πάθηση, που πλήττει πάνω από 180 εκατ. ενηλίκους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά συμβάματα, εγκεφαλικό, τύφλωση, δυσλειτουργία των νεφρών, ακρωτηριασμό κ.ά.

ΤΟΞΙΚΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ALZHEIMER ΑΝΟΙΑ

Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη, ωστόσο κλινικά σημαντική, ιατρική κατάσταση. Εάν η θεραπευτική προσέγγιση της τοξικότητας δεν αναγνωριστεί, ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο, δύναται να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και να φέρει ακόμα και τον θάνατο. Μεταξύ των πιο κοινών βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται σε οξείες ή/και χρόνιες καταστάσεις συμπεριλαμβάνεται ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο χαλκός και το αργίλιο. 
Image


Η συμπτωματολογία των βαρέων μετάλλων μπορεί να αποτελεί την αιτία διαφόρων συμπτωμάτων. Απώλεια μνήμης, αυξανόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, υψηλή πίεση, κατάθλιψη, αλλαγή διάθεσης, οξυθυμία, "φτωχή" συγκέντρωση της σκέψης, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνίες, κούραση, δυσλεξία, αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, νευροπάθεια, αυτοάνοσες ασθένειες, καθώς και χρόνια κούραση αποτελούν μερικές μόνο από τις παθήσεις προερχόμενες από την έκθεση στις τοξίνες.
 
Τα βαρέα μέταλλα δηλητηριάζουν τον οργανισμό προκαλώντας την διάσπαση κυτταρικών ένζυμων, τα οποία δρουν ως καταλύτες των θρεπτικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, και το σελήνιο. Τα τοξικά μέταλλα "κλωτσούν" τις θρεπτικές ουσίες και δεσμεύουν τους υποδοχείς των θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας διάχυτα συμπτώματα που προέρχονται από την επιρροή τους σε νεύρα, ορμόνες, την πέψη, και την ανοσιακή λειτουργία.
 
Η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει εντυπωσιακά το γενικό περιβαλλοντικό "φορτίο" από τις τοξίνες βαρέων μετάλλων, που προκύπτουν από την παραγωγή και εξαγωγή των καθαρών και μη ενώσεων των βαρέων μετάλλων για εμπορικούς σκοπούς.
 
Σήμερα, βαρέα μέταλλα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στο χώμα αλλά και στον αέρα, λόγω της αυξανόμενης χρήσης αυτών των ενώσεων. Είναι παρόντα σε κάθε τομέα του σύγχρονου καταναλωτισμού, από τα δομικά υλικά μέχρι τα φάρμακα καλλυντικών, στις επεξεργασμένες πηγές καυσίμων, τροφίμων και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι πολύ δύσκολο στην σημερινή εποχή να αποφύγει κανείς την επαφή/έκθεση σε οποιαδήποτε από τα πολλά επιβλαβή βαρέα μέταλλα που έχουν επικρατήσει σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον.
 
Ενώ δεν φαίνεται η κοινωνία να είναι πρόθυμη να εξουδετερώσει την απειλή της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων, αλλά ούτε και να μειώσει την χρήση πολλών εμπορικών αγαθών, που παράγονται βασισμένα στην χρήση τους, θα μπορούσε ωστόσο να λάβει κάποια μέτρα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα αυτήν την απειλή και να θέσει σε δράση διάφορες πολιτικές αποφυγής και επεξεργασίας, προκειμένου να μειωθεί το αρνητικό αντίκτυπο που οι συγκεκριμένοι παράγοντες φαίνεται να έχουν στην ανθρώπινη υγεία.
Παθοφυσιολογία
Η παθοφυσιολογία των βαρέων μετάλλων παραμένει σχετικά σταθερή. Τα βαρέα μέταλλα δεσμεύονται από υδροθειικές ομάδες πρωτεϊνών, προκαλώντας αλλαγή της ενζυματικής τους δραστηριότητας.
 
Σχεδόν όλα τα οργανικά συστήματα εμπλέκονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε μικρότερη έκταση, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να προσβάλλει τα οστεο-μυϊκά και αναπαραγωγικά συστήματα. Η επιρροή στα οργανικά συστήματα καθώς και η δριμύτητα της τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο βαρύ μέταλλο το οποίο εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο τοξικότητας.
Συχνότητα
Στις ΗΠΑ: Από το σύνολο των βαρέων μετάλλων, η τοξικότητα από τη χρόνια έκθεση μολύβδου είναι η συνηθέστερα αντιμετωπίσιμη. Από την εθνική έρευνα εξέτασης υγείας και διατροφής (NHANES III) η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του χρονικού διαστήματος 1988-1990 διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό 0,4% βρεφών ηλικίας 1 έτους και μεγαλύτερων είχε επίπεδα μολύβδου στο αίμα 25 mcg/dL ή υψηλότερα. Παράλληλα, μεταξύ εκείνων ηλικίας 1-5 ετών, (κατ' εκτίμηση 1,7 εκατομμύρια παιδιά) εντοπίστηκαν επίπεδα μεγαλύτερα από 10 mcg/dL.
 
Το σύνδρομο της μολυβδίασης παιδικής ηλικίας, που προκαλείται από την κατάποση του μολύβδου, θεωρείται να έχει επίπτωση σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τοξικότητα του μολύβδου έδειξε σημαντικά υψηλότερη επικράτηση στον Αφρικανικό Αμερικανικό πληθυσμό, καθώς και στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.
 
Η έκθεση σε αρσενικό, εντούτοις, εμφανίζεται συχνά και εκτός βιομηχανικών περιοχών, λόγω της παράλληλης χρήσης του ως τρωκτικοκτόνου.
Θνησιμότητα/νοσηρότητα
Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, οι τοξικότητες βαρέων μετάλλων είναι σχετικά ασυνήθιστες. Εντούτοις, η αποτυχία ως προς την αναγνώριση και αντιμετώπισή τους, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
 
Η εγκεφαλοπάθεια είναι μία κύρια αιτία θνησιμότητας σε ασθενείς προσβεβλημένους από τοξικότητα βαρέων μετάλλων.
 
Φυλή: Μια υψηλότερη συχνότητα της τοξικότητας βαρέων μετάλλων εμφανίζεται στον Αφρικανικό-Αμερικανικό πληθυσμό, λόγω των καθυστερήσεων στην αφαίρεση των πηγών μολύβδου από τις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.
 
Φύλο: Υπάρχει ελάχιστη, ή καμία διαφορά στην επικράτηση.
 
Τα επαγγέλματα που υποχρεώνουν τον απασχολούμενο να τεθεί σε χρόνια έκθεση σε συγκεκριμένα βαρέα μέταλλα και απασχολούν κυρίως άτομα ενός ιδιαίτερου φύλου συνδέονται με τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης σε εκείνο το φύλο.
 
Ηλικία: Διάφορα είναι τα σημεία ανησυχίας στην τοξικότητα βαρέων μετάλλων όσον αφορά την ηλικία. Γενικά, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και περισσότερο επιρρεπείς σε τυχαίες εκθέσεις.
 
Τα ανόργανα άλατα μολύβδου εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της κατάποσης ή της εισπνοής. Στους ενήλικες μόνο το 10% της ληφθείσας δόσης μπορεί να απορροφηθεί. Αντίθετα, στα παιδιά απορροφάται τουλάχιστον το 50% μίας δόσης.
 
Η ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου και ψευδάργυρου αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης μολύβδου.
Φυσικά συμπτώματα
Τα φυσικά συμπτώματα σχετικά με την τοξικότητα του μολύβδου ποικίλλουν με την ηλικία και τη δόση.
 
Οποιοσδήποτε συνδυασμός, νευρολογικής δυσλειτουργίας και αναιμίας πρέπει να προτρέψει μία εξέταση αναζήτησης της τοξικότητας από μόλυβδο.
 
Τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε δυσλειτουργία του ΚΝΣ, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλοπάθειας, η όποια είναι σπάνια στους ενηλίκους.
 
Η εγκεφαλοπάθεια μπορεί να παρουσιαστεί ως οξεία ή να αναπτυχθεί αργά κατά τη διάρκεια εβδομάδων ή μηνών. Είναι πρέπον να ληφθεί υπόψη το ιστορικό του ασθενούς ώστε να αποσπαστούν στοιχεία ενδεχόμενης έκθεσης σε βαρέα μέταλλα.
 
Όπως με το μόλυβδο, η συμπτωματολογία τοξικότητας του αρσενικού ποικίλλει από διάφορους παράγοντες, όπως η συγκέντρωση, το ποσοστό απορρόφησης, και η χημική μορφή που λαμβάνεται.
 
Συμπτώματα κυρίως διάρροιας παρατηρούνται στην οξεία τοξικότητα αρσενικού.
 
Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αναφυλαξία, την απολέπιση, την αποφολίδωση των χεριών και των ποδιών. Η ουλίτιδα, η στοματίτιδα, και σιαλόρροια σημειώνονται συχνά.
 
Νευρολογικές παθήσεις έχουν σημειωθεί σε περιπτώσεις οξείας τοξικότητας αρσενικού. Η τοξικότητα αρσενικού είναι συχνά συγκεχυμένη με το σύνδρομο Guillain-Barre.
 
Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια δεν είναι ασυνήθιστη και, όταν παρατηρείται, είναι συχνά μοιραία.
 
Η τοξικότητα υδραργύρου παρουσιάζεται συχνά με δυσλειτουργία του ΚΝΣ (π.χ. ερεθισμός)
 
Η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ρίγος, το οποίο και αποτελεί το συνηθέστερο νευρολογικό εύρημα στη χρόνια τοξικότητα.
 
Οι ανόργανες μορφές υδραργύρου μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικές νόσους όπως π.χ. διαβρωτική οισοφαγία).
 
Η Acrodynia (δηλ. ρόδινη ασθένεια) παρατηρείται σε παιδιά με τοξικότητα υδραργύρου.
 
Τα φυσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αναφυλαξία και αποφολίδωση των χεριών και των ποδιών. Η ουλίτιδα, η στοματίτιδα, και η σιαλόρροια σημειώνονται συχνά.
 
Αργίλιο
Το αργίλιο συσσωρεύετε στους νεφρούς, τα οστά, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τους μύες του εγκεφάλου, το δέρμα, τα όργανα αναπαραγωγής και το στομάχι.
 
Η τοξικότητα από αργίλιο μπορεί να παράγει διάφορα κλινικά σημάδια και κοινά συμπτώματα όπως είναι η υπερβολική κατάθλιψη, η καρδιακή αρρυθμία, ο πονοκέφαλος, η απώλεια ομιλίας, η ανορεξία, το μούδιασμα των άνω και κάτω άκρων και η θολή όραση.
 
Η τοξικότητα αργιλίου έχει αποδειχθεί ότι προάγει την εξασθένιση της μακροπρόθεσμης μνήμης, σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί σε αυτό, όπως προκύπτει από διαφόρους ελέγχους.
 
Έχει μπλεχτεί στις διαταραχές γήρανσης του εγκεφάλου. Η νόσος του Alzheimer και ο παρκινσονισμός αποτελούν τις επικρατέστερες νόσους.
 
Αν και τα αυξανόμενα επίπεδα αργιλίου έχουν μετρηθεί στον εγκέφαλο καθώς και σε άλλους ιστούς του σώματος σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer's, εντούτοις εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αδυναμία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στον εγκέφαλο των ασθενών με Alzheimer's και αυτό μπορεί να επιτρέψει την εισροή ποικίλων τοξινών στο Κεντρικό Νευρικό
 
Σύστημα.
 
Σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αργιλίου στο πόσιμο νερό παρουσιάζεται αύξηση της επίπτωσης της νόσου του Alzheimer's. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι μεταξύ των 1,5-2 εκατομμυρίων ανθρώπων που φέρουν την νόσο πεθαίνουν κάθε χρόνο.
 
Ομοίως ασθενείς με μακροχρόνια αιμοδιάλυση έχουν παρουσιάσει ένα προοδευτικό νευρολογικό σύνδρομο που περιλαμβάνει λεκτικές διαταραχές, κλωνικούς σπασμούς μυών και εγκεφαλοπάθεια1. Τα στοιχεία της παραπάνω μελέτης έδειξαν ότι το εισπνεόμενο αργίλιο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πνευμονικής ίνωσης και μικρότερου βαθμού λεμφοκωκκιομάτωσης.
Αρσενικό
Πηγή έκθεσης: Το έδαφος και το πόσιμο νερό είναι ευαίσθητα στη προσβολή από αρσενικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε εγκαταστάσεις γαλβανισμού και παραγωγής ενέργειας, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, στα συντηρητικά και τις πρόσθετες ουσίες ζωικών τροφών, σε χημικά απόβλητα και αντιβιοτικά, ενώ εντοπίζεται και σε περιοχές επιβλαβών αποβλήτων.
 
Ιστοί στόχοι: Πολλές χημικές ενώσεις με αρσενικό απορροφώνται εύκολα μέσω της στοματικής οδού. Η απορρόφηση μέσα στους πνεύμονες εξαρτάται από το μέγεθος της ένωσης και θεωρείται ότι ένα μεγάλο μέρος του εισπνεόμενου αρσενικού απορροφάται αργότερα διαμέσω του στομαχιού μετά από την αναπνευστική εκκαθάριση (mucocillary). Μετά από την απορρόφηση των ενώσεων αρσενικού αυτό διανέμεται στην αορτή και την επιφάνεια του σπλήνα, των πνευμόνων, των νεφρών, και του ήπατος. Οι ενώσεις αρσενικού επίσης εύκολα κατακρατώνται στα μαλλιά και στα νύχια.
 
Συμπτώματα: Το αρσενικό είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό στοιχείο που έχει χρησιμοποιηθεί, όπως είναι ήδη ιστορικά γνωστό, σε αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες. Οι επιπτώσεις που φέρει στην υγεία είναι γνωστές και πολύμορφες. Η οξεία έκθεση στις ενώσεις αρσενικού μπορεί να προκαλέσει ανορεξία, ναυτία, εμετούς, διάρροια, μυϊκούς πόνους και το κάψιμο του στόματος και του λαιμού.
 
Μία μεγάλη οξεία στοματική δόση προκαλεί ταχυκαρδία, οξεία εγκεφαλοπάθεια, παράλυση, συμφορητικούς σπασμούς, κώμα, ακόμη και θάνατο.
 
Επαναλαμβανόμενη έκθεση στις ενώσεις αρσενικού έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην ανάπτυξη περιφερικών νευροπαθειών, εγκεφαλοπάθειας, δυσφορίας, σε σύνδρομο του Raynaud, καθώς και σε γάγκρενα των χαμηλότερων άκρων ("μαύρη ασθένεια κάτω άκρων").
 
Άλλα χρόνια αποτελέσματα της δηλητηρίασης από αρσενικό είναι οι ανωμαλίες του δέρματος, τα νευροτοξικά συμπτώματα, η χρόνια αναπνευστική νόσος, η άνοια, η απώλεια ακοής και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Χαλκός
Πηγές έκθεσης: Ο χαλκός υπάρχει στη φύση με τη στοιχειώδη του μορφή καθώς και ως συστατικό πολλών διαφορετικών ενώσεων. Η τοξικότερη μορφή χαλκού είναι πιθανά ο δισθενής χαλκός (Cu2+). Απελευθερώνεται στο περιβάλλον κυρίως διαμέσω των αποβλήτων των στερεών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων των μεταλλείων. Είναι παρόν στον αέρα και το νερό λόγω διαφόρων φυσικών φαινομένων, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, και η μεταδιδόμενη μέσω του ανέμου σκόνη. Οι πηγές πόσιμου νερού μολύνονται από χαλκό λόγω της χρήσης του σε πολλούς διαφορετικούς τύπους υδραυλικών προμηθειών.
 
Ιστοί στόχων: Η απορρόφηση του χαλκού εμφανίζεται διαμέσω της εξωτερικής επιφανείας των πνευμόνων, και του γαστρεντερικού ατραπού8. Ο βαθμός στον οποίο απορροφάται στο γαστροεντερικό ατραπό εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη χημική σύστασή του και την παρουσία άλλων ουσιών όπως του ψευδαργύρου9. Μόλις απορροφηθεί ο χαλκός διανέμεται πρώτα στο ήπαρ, και στη συνέχεια στα νεφρά, τον σπλήνα, στην καρδιά, στους πνεύμονες, στο στομάχι, στο έντερο, στα νύχια και στα μαλλιά.
 
Συμπτώματα: Η οξεία τοξικότητα του χαλκού χαρακτηρίζεται από ταχυκαρδία, διάρροια, εμετό, κοιλιακό πόνο και μία μεταλλική γεύση στο στόμα. Η χρόνια έκθεση στο χαλκό μπορεί να παράγει πολυάριθμες διαταραχές της συμπεριφοράς. Η τοξικότητα χαλκού έχει χαρακτηριστεί στους ασθενείς με την νόσο Wilson, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί μια ανώμαλη συσσώρευση του χαλκού στους ιστούς του σώματος.
 
Η νόσος Wilson μπορεί να αποδειχτεί μοιραία, εκτός αν θεραπευτεί εγκαίρως. Οι εκδηλώσεις αυτής της νόσου περιλαμβάνουν εγκεφαλικές βλάβες, προοδευτική απομυελίνωση, ψυχιατρικές διαταραχές, αυτοκαταστροφικές τάσεις, κατάθλιψη, επιθετική συμπεριφορά, αιμολυτική αναιμία και κίρρωση ήπατος. Σε μερικούς ασθενείς εμφανίζεται επίσης ακαμψία μυών και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 
Υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένα οξειδοαναγωγικά ενεργά ιόντα μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του υδραργύρου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση και ίσως τη διευκόλυνση των οξειδωτικών βλαβών προκαλούμενων από την A-beta πρωτεΐνη και τις αποθέσεις αμυλοειδούς στην νόσο του Alzheimer's.
 
Ο χαλκός είναι ένα ουσιαστικό μέταλλο που διαδραματίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στη βιοχημεία του νευρικού συστήματος. Διάφορες χρόνιες νευρολογικές παθήσεις που περιλαμβάνουν μεταβολικές ανωμαλίες χαλκού είναι καλά τεκμηριωμένες, όπως η νόσος του Wilson και η νόσος του Menkes. Οι μεταλλαγές στο ένζυμο υπεροξειδίου χαλκού/ ψευδάργυρου (SOD) έχουν αποδειχθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στον εκφυλισμό μηχανικών νευρώνων σε συνθήκες όπως στη νόσο του Alzheimer's. Παρόμοια αποτελέσματα στο SOD χαλκού/ψευδαργύρου έχουν αποδειχθεί ότι επιφέρουν παράγοντες άλλων νόσων όπως στον αυτισμό και τον Παρκινσονισμό.
Μόλυβδος
Πηγές έκθεσης: Ο μόλυβδος αποτελεί το 5ο πιο κοινό χρησιμοποιούμενο μέταλλο στις ΗΠΑ. Εξορύσσεται ευρέως από το Missouri, το Colorado, το Idaho και την Utah για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρομαχικών, μεταλλικών στοιχείων φερόντων οργανισμών, υλικών ορείχαλκου/σωληνώσεων, σταθεροποιητικών υλών συγκολλήσεως, εμπορευματοκιβωτίων, προϊόντων βενζίνης, κεραμικής και βαρών. Η ανθρώπινη έκθεση στον μόλυβδο προκύπτει κυρίως από την κατάποση νερού, από μόρια που περιέχουν μόλυβδο τα οποία διακινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα καθώς και από βαφές που περιέχουν μόλυβδο.
 
Ο καπνός από τα τσιγάρα αποτελεί επίσης μια σημαντική πηγή έκθεσης στον μόλυβδο. Άτομα τα οποία καπνίζουν ή αναπνέουν καπνό από τσιγάρα είναι πιθανώς περισσότερο εκτεθειμένα σε μεγαλύτερα επίπεδα μολύβδου απ' ότι άτομα που δεν εκτίθενται στον καπνό.
 
Ιστοί στόχοι: Ο μόλυβδος απορροφάται από τον οργανισμό μετά από εισπνοή ή από κατάποση. Τα παιδιά απορροφούν τον μόλυβδο με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ' ότι οι ενήλικες μετά από έκθεση σε αυτόν, ενώ ο μόλυβδος ο οποίος έχει εισέλθει στον οργανισμό μετά από κατάποση είναι πολύ ευκολότερα απορροφήσιμος σε άτομο το οποίο διανύει περίοδο νηστείας. Ποσοστό μεγαλύτερο από 90% από μόλυβδο ο οποίος έχει εισαχθεί στον οργανισμό με την εισπνοή απορροφάται άμεσα από το αίμα. Εφόσον ο μόλυβδος έχει απορροφηθεί κυκλοφορεί μέσα στην ροή του αίματος και διανέμεται πρωταρχικά στους μαλακούς ιστούς (νεφρά, εγκέφαλος και μύες) και στα οστά. Οι ενήλικες διανέμουν περί το 95% του ποσοστού μολύβδου στον οργανισμό τους στα οστά, ενώ αντιθέτως τα παιδιά ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 73%16.
 
Σημάδια και συμπτώματα: Ο μόλυβδος αποτελεί ένα από τα περισσότερο τοξικά στοιχεία τα οποία εμφανίζονται φυσικά επάνω στην Γη.
 
Υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου μπορούν να οδηγήσουν σε αμετάκλητη εγκεφαλική βλάβη (εγκεφαλοπάθεια), ανακοπή, κώμα, ακόμη και θάνατο εφόσον δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.
 
Η βλάβη που προκαλείται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) λαμβάνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή εφόσον η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα ξεκινά από 40 mcg/dL, αφού τότε δύναται να προκαλέσει μείωση των ταχυτήτων διεξαγωγής των νεύρων και νευρίτιδα. Άτομα τα οποία εκτίθενται σε μέτρια επίπεδα μολύβδου έχουν εμφανίσει νευροψυχολογική αδυναμία.
 
Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, κούραση, δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών, προβλήματα μνήμης, μείωση των χρόνων αίσθησης και μηχανικής αντίδρασης, βλάβη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων καθώς και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
 
Συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα μεγαλύτερες από 70 mcg/dL προκαλούν αναιμία η οποία χαρακτηρίζεται από μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και ερυθροποιητίνης - καθώς και μικρότερη διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 
Σε συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα περί των 80-100 mcg/dL, προκύπτει ιδιαίτερα σοβαρή εγκεφαλοπάθεια. Παιδιά τα οποία καταφέρνουν να επιζήσουν μετά από εγκεφαλοπάθεια προκαλούμενη από τον μόλυβδο, συνήθως υποφέρουν από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, η οποία χαρακτηρίζεται από νοητική καθυστέρηση και διάφορες βλάβες συμπεριφοράς. Τα παιδιά αυτά επίσης πάσχουν από μειωμένες ταχύτητες διεξαγωγής νεύρων, περιφερική νευροπάθεια, γνωστική εξασθένιση και διαταραχές προσωπικότητας.
 
Νευροψυχολογική λειτουργία. Νεαρά άτομα τα οποία εκτίθενται στον μόλυβδο μπορούν να παρουσιάσουν νοητική καθυστέρηση, δυσκολία εκμάθησης, μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα) και μειωμένη φυσική ανάπτυξη.
Υδράργυρος
Πηγές έκθεσης: Δύο κυρίες μορφές: ο οργανικός και ο ανόργανος υδράργυρος.
 
Ο ανόργανος υδράργυρος εμφανίζεται όταν το στοιχείο του υδράργυρου ενώνεται με χλώριο, θείο ή οξυγόνο. Ο ανόργανος υδράργυρος καθώς και το στοιχείο του υδραργύρου είναι αμφότερα τοξικά και επιδρούν δυσμενώς στην υγεία.
 
Ο οργανικός υδράργυρος είναι γνωστό ότι βιοαποικοδομείται ή περνά την τροφική αλυσίδα λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να τον επεξεργαστεί και να τον καταστρέψει. Εντοπίζεται κυρίως σε θαλάσσια έμβια (ψάρια) σε ζώα φάρμας και συχνά εντοπίζεται σε διάφορα προϊόντα όπως στο επεξεργασμένο σιτάρι και στο επιφανειακό αλάτι, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και σε πηγές φρέσκου νερού.
 
Ιστοί στόχοι: Η απορρόφηση και η διανομή των ενώσεων υδραργύρου εξαρτάται κυρίως από την χημική κατάστασή τους. Οι ενώσεις του οργανικού υδραργύρου απορροφούνται από το γαστρεντερικό τμήμα πιο άμεσα από ότι οι ενώσεις ανόργανου υδραργύρου, αφού οι τελευταίες απορροφώνται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μετά την απορρόφηση εντός του γαστροεντερικού τμήματος, ο οργανικός υδράργυρος διανέμεται σε όλο το σώμα, έχοντας ωστόσο την τάση να συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο και τα νεφρά. Περί το 80% από τον ατμό υδραργύρου απορροφάται άμεσα από τους πνεύμονες και διανέμεται στο ΚΝΣ και τους νεφρούς. Οργανικές και ανόργανες μορφές υδραργύρου έχουν επίσης εμφανιστεί σε κύτταρα του μυϊκού ιστού και του ήπατος καθώς και στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
 
Σημάδια και συμπτώματα: Η συνεχής έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπινων δυσλειτουργιών. Ο βαθμός της βλάβης, της δυσλειτουργίας, εξαρτάται κυρίως από την χημική του σύσταση και τον χρόνο έκθεσης. Ενώ οι ενώσεις του ανόργανου υδραργύρου θεωρούνται λιγότερο τοξικές απ' ότι οι οργανικές (κυρίως λόγω των δυσκολιών απορρόφησης), ο ανόργανος υδράργυρος που τελικά απορροφάται μετατρέπεται εύκολα και φυσιολογικά σε μία οργανική μορφή στο ήπαρ.
 
Η οξεία κατάποση ανόργανων αλάτων υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ανωμαλίες, όπως κοιλιακούς πόνους, εμετούς, διάρροιες, και αιμορροΐδες. Επαναλαμβανόμενη και μακρά έκθεση είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές διαταραχές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, στην γαστρεντερική οδό, στα νεφρά και το ήπαρ. Ο Daivs και οι συνεργάτες του (Daivs 1974) έχουν αναφέρει ότι άτομα τα οποία έχουν υποστεί δηλητηρίαση από χρόνια κατάποση καθαρτικών που περιέχουν ανόργανο υδράργυρο, έχουν παρουσιάσει άνοια, κολίτιδα, καθώς και αποτυχία της νεφρικής λειτουργίας.
 
Εφόσον ο ανόργανος υδράργυρος διαπεράσει διαμέσω της αναπνευστικής οδού μπορεί να προκαλέσει ένα εύρος κλινικών επιπλοκών, όπως την διαβρωτική βρογχίτιδα, την πνευμονία, νεφρικές δυσλειτουργίες, την κόπωση, την αϋπνία, την έλλειψη μνήμης, την αψιθυμία, πόνο στο στήθος, εξασθένιση της πνευμονικής λειτουργίας και ουλίτιδα.
 
Η χρόνια εισπνοή ενώσεων ανόργανου υδραργύρου μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας του αισθητήριου και του κινητικού νεύρου, κατάθλιψη, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις μυϊκό τρόμο, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στην αυτόνομη λειτουργία (καρδιακός σφυγμός, πίεση αίματος, αντανακλαστικά), εξασθενημένο οπτικοκινητικό συντονισμό, διαταραχές στην ομιλία, άνοια, κώμα και θάνατο.
 
Ο Ngim και οι συνεργάτες του το1992 μέσω ενός πειράματος που πραγματοποίησαν σε μια ομάδα επιστημών, οι οποίοι κατά την διάρκεια της εργασίας τους υπήρξαν εκτεθειμένοι σε ατμούς υδραργύρου, έδειξαν ότι οι τελευταίοι αποδίδουν αρκετά χειρότερα, σε προσωπικές νευρολογικές δοκιμές που μετρούν την ταχύτητα κίνησης, την οπτική σάρωση, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την συγκέντρωση, καθώς και την λεκτική και την οπτική μνήμη. Ο Kishi και οι συνεργάτες του το1993 έχουν διαπιστώσει ότι οι εργαζόμενοι χυτών υλικών που εκτίθενται στις ανόργανες ενώσεις υδραργύρου συνεχίζουν να υποφέρουν από νευρολογικά συμπτώματα-τρόμους, πονοκεφάλους, βραδεία ομιλία, γεροντικά συμπτώματα και εξασθενημένες νοητικές ικανότητες, 18 χρόνια μετά την παύση της έκθεσής τους στον υδράργυρο.
 
Ενήλικες έχουν αντιμετωπίσει διάφορα συμπτώματα, όπως παραισθήσεις οπτικές βλάβες, αταξία, κόπωση, τρόμο, ακουστικές βλάβες (κώφωση) και κώμα. Νευροπαθολογικές παρατηρήσεις σε εκτεθειμένα άτομα έχουν δείξει αμετάκλητες εγκεφαλικές βλάβες συμπεριλαμβανομένης της νευρωνικής νέκρωσης, του εγκεφαλικού οιδήματος, της γλοίωσης και της εγκεφαλικής ατροφίας.
 
Παιδιά στο Ιράκ μετά από τροφική δηλητηρίαση (από μυκητιοκτόνα που περιέχουν μεθυλιωμένο υδράργυρο) παρουσίασαν οπτικές ακουστικές και γνωστικές διαταραχές, ως αποτέλεσμα βλάβης του Νευρικού Συστήματος.
 
Οι ατμοί υδραργύρου του αμαλγάματος διαπερνούν εύκολα την κυτταρική μεμβράνη και δεσμεύουν τις θειικές (SH, sulphydryl) ομάδες, με συνέπεια την αδρανοποίηση ενώσεων του θείου και τη "φραγή" ενζυμικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα με την κυστείνη και την διοξυγενάση, καταλήγοντας στην παραγωγή μεταβολιτών του θείου με ακραία τοξικότητα που ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει.
 
Το θείο είναι απαραίτητο συστατικό των ενζύμων, των ορμονών, του νευρικού ιστού και αρκετών κυτταρικών πληθυσμών του αίματος. Αναστολή της οξείδωσης του θείου σε κυτταρικό επίπεδο έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ασθενείς με χρόνιες εκφυλιστικές νόσους όπως η Parkinson, η Alzheimer, ο Λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες και δείχνει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα παρόμοιων καταστάσεων.
 
Η ελάττωση του υδραργύρου με συνδυασμό και την αποτοξίνωση της βασικές θειικές τοξίνες στο ήπαρ με αποτέλεσμα να έχουμε τους τοξικούς μεταβολίτες και διαδοχικές νευρικές ζημίες με τον χρόνο.
 
Ο υδράργυρος αναστέλλει επίσης τη μεταβολική δράση του μαγγανίου και την είσοδο ιόντων ασβεστίου μέσα στο κυτταρόπλασμα41. Η οξειδωτική πίεση και το οξειδωτικό stress (ROS) έχουν εμπλακεί επίσης σε νόσους όπως η Alzheimer και η Parkinson.
 
Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος είναι τεκμηριωμένο ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως τη νόσο του Alzheimer, την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την Parkinson. Μερικοί παράγοντες που έχουν τεκμηριωθεί συμμετάσχουν στην απόπτωση των νευρώνων και των ανοσολογικών κυττάρων συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου του ερεθισμού των κυτοκινών Όγκος Νέκρωσης Παράγων - άλφα (TNFa) (126) ενεργό οξειδωτικό είδος και οξειδωτικό στρες, νιτρικό οξύ και υπεροξυνιτρική τοξικότητα, διέγερση της τοξικότητας και λυπιδική υπεροξύδοση, έξτρα ελεύθερα επίπεδα κυστεϊνης, υπέρ τοξικότητα των γλουταμικών, υπέρ τοξικότητα της ντοπαμίνης, η παραγωγή της β- αμυλώδης αυξάνεται η συρροή της τοξικότητα του ασβεστίου, και ο θρυμματισμός του DNA η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία της μεμβράνης.
Ομοσπονδιακή εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να δώσει ακριβές νούμερο ως προς το μέγιστο ποσό της οργανικής ρυπαντικής ουσίας που μπορεί να υπάρξει στα ψάρια.
 
Άτομα στην Ιαπωνία που έφαγαν ψάρια με μεγάλες ποσότητες μεθύλίου του υδραργύρου είχαν την εμπειρία να δοκιμάσουν τα ίδια συμπτώματα. Παρόμοιες εμπειρίες παρουσίασαν άτομα Ιάπωνες που πέθαναν στον θαλάσσιο κόλπο της Μιναμάτα παρουσίασαν στις αυτοψίες παρόμοια συμπτώματα. Δηλαδή εγκεφαλικές αλλοιώσεις, ατροφία του εγκεφάλου, οίδημα και γλοιώσεις στις βαθύτερες ρωγμές του εγκεφάλου όπως είναι ο οπτικός φλοιός.
 
Δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει προξενήσει πάρα πολλά συμπτώματα τα τελευταία χρόνια στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών είναι τα εξείς: ALS, Parkison, σωματονευρικές παθήσεις, σύνδρομο κωπόσεως τελευταία στη Αμερική απεδείχθη ότι ο υδράργυρος παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ασθένεια του Αυτισμού.
 
Πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν επηρεασθεί από τον αυτισμό, ένα νευροαναπτυσόμενο σύνδρομο, που παράγει την ανασφάλεια στην κοινονικότητα.

Μηχανισμός
Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα ο υδράργυρος παράλληλα με άλλες τοξικές ουσίες αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους.
 
Η Na(+), K(+)-ATPase είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που μεταφέρει ιόντα νατρίου και καλίου στο εσωτερικό του κυττάρου κατά τη διάρκεια ενός κύκλου, που χρησιμοποιεί την ενέργεια που απελευθερώνεται από την υδρόλυση μορίων του ATP. Ο υδράργυρος αναστέλλει την λειτουργία της Na(+), K(+)-ATPase πρωτεΐνης.
 
Μελέτες έχουν δείξει ότι στον ορό ορισμένων ασθενών με τη νόσο του Alzheimer υπήρξε μία μείωση του ποσοστού του μαγνησίου, και μείωση της δραστηριότητας της Na(+)-K+ ATPase πρωτεΐνης στην μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 
Η δραστηριότητα όλων των ελεύθερων-ριζών των σαρωτικών ενζύμων η συγκέντρωση της γλουταθιόνης της άλφα τοκοφερόλης η ικανότητα σύνδεσης σιδήρου και κυτταροπλασμίνης, ελλατώνεται σημαντικά σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer, ενώ η συγκέντρωση των λιπιδίων του ορού καθώς και των προϊόντων της υπεροξύδωσης και του νιτρικού οξειδίου αυξάνονται.
 
Η αναστολή της δράσης της Na+-K+ ATPase πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου τη μείωση του μαγνησίου, οδηγώντας 1) στην απενεργοποίηση του μηχανισμού μεταφοράς νευροδιαβιβαστών 2) στην νευρολογική εκφύλιση και την απόπτωση 3) στη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, 4) στην ελαττωματική λειτουργία των σωματίων Golgi και στην δυσλειτουργία επεξεργασίας πρωτεϊνών. Είναι τεκμηριωμένο Hugh Fudenberg 1970-1980 αναφορές στο παρών έγγραφο ότι ο υδράργυρος αποτελεί μια αιτία από τις παραπάνω καταστάσεις της Alzheimer.
 
Ατμοί υδραργύρου από τα σφραγίσματα των δοντιών των ανθρώπων διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη, ενώνονται με σουλφυδριλικές ομάδες - SH (sulphydryl) ενζύμων (κυστεϊνη δυοξυγενάση CDO, γ-γλουταμίλτρασπεπτιδάση CGC), με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας αυτών, και επιπλέον παράγουν θειικούς μεταβολίτες με μεγάλη τοξικότητα που το σώμα είναι ανίκανο να αποβάλλει.
 
Ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί επίσης ότι προκαλεί κυτταροτοξικότητα και οξειδωτικό stress, αυξάνει την έκκριση βήτα-αμυλοϊδούς και προάγει την ανεπάρκεια ενεργού ψευδαργύρου σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer's, καθώς επίσης προκαλεί μείωση των επιπέδων λιθίου το οποίο προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενάντια στην περίσσεια του γλουταμικού οξέος.
 
Αυτές οι μελέτες εμπλέκουν σαφώς τον υδράργυρο ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει νευροεκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος σε επίπεδο που φτάνει τα 20 ppb.
 
Η υπεροξείδωση λιπιδίων που μπορεί να προκαλέσει ο υδράργυρος, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της νευροτοξικότητας ενώ οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα υπεροξείδωσης της γλουταθιόνης και του υπεροξειδίου της δισμουτάσης.
Ψευδάργυρος
Πριν από 20 χρόνια, οι επιστήμονες ανέφεραν την σχέση μεταξύ του αργιλίου και της νόσου του Alzheimer. Τώρα, οι περισσότεροι δεν θεωρούν το αργίλιο ως ένα υπεύθυνο παράγοντα, αλλά πρόσφατες δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science δείχνουν ότι ένα άλλο ορυκτό, ο ψευδάργυρος, ίσως να σχετίζεται με την νόσο. Υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου στον εγκέφαλο αποτελούν πλέον χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer.
 
Επιστήμονες γνώριζαν για πολλά χρόνια ότι μία μη ομαλή πρωτεΐνη που ονομάζεται beta Amyloid συσσωρεύετε στον εγκέφαλο των ανθρώπων που υποφέρουν από την ασθένεια του Alzheimer's. Νωρίτερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι παίρνει χρόνια για να σχηματισθεί η beta amyloid, αλλά ο Dr. Rudolph Tanzi of the Massachusetts General Hospital, σχημάτισε σε δυο λεπτά beta amyloid μετά από την προσθήκη υψηλών δόσεων ψευδαργύρου στον ιστό του εγκεφάλου. Οι ιστοί του εγκεφάλου περιέχουν πολύ λίγη ποσότητα ψευδαργύρου.
 
Εγκέφαλοι ασθενών με την ασθένεια του Alzheimer's (AD) με πολυάριθμα κοιτάσματα μιας ουσίας που ονομάζετε amyloid, είναι αβέβαιο ακόμη εις το εάν αυτή η ουσία του amyloid είναι η αιτία του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων και η δυσλειτουργία της άνοιας, είναι τόσο χαρακτηριστική της ασθένειας που οποιαδήποτε ουσία προκαλεί την εναπόθεση στον εγκέφαλο την ασθένεια πρέπει να είναι πολύ κοντά ούτως ώστε να προκαλέσει την δυσλειτουργία.
 
Η κύρια χημική σύνθεσης της Alzheimer amyloid είναι μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται A-beta (Ab), που πρόσφατα περιγράφικε ως μια πολύ δυαλιτή χημική ουσία στα βιολογικά υγρά όπως το πλάσμα και ΕΝΥ. Εμείς έχουμε υιοθετήσει την προϋπόθεση ότι ο παράγοντας που προκαλεί την διαλυτότητα της ουσίας A-beta να είναι αδιάλυτος, μας δίδει λοιπόν σπουδαίες προϋποθέσεις ως προς το πια από τα πολλά συστήματα βρίσκεται πιο κοντά στον δρόμο που προκαλεί την ασθένεια. και προκαλεί την χαώδη κατάσταση του εγκέφαλο με Alzheimer Έχουμε διαπιστώσει ότι ο ψευδάργυρος ενώνεται πολύ έντονα με την A-beta, αλλά υπό την παρουσία υψηλοτέρων επιπέδων ψευδαργύρου που βρίσκονται σε κανονικό ανθρώπινο εγκέφαλο, η A-beta σχηματίζει γρήγορα amyloid.
 
Μη κανονικά επίπεδα ψευδαργύρου στον εγκέφαλο είναι ένα γνώρισμα χαρακτηριστικό του εγκεφάλου της ασθένειας του Alzheimer ( καθώς επίσης είναι και ένα χαρακτηριστικό του όρου Down syndrome που περιπλέκεται αμετάβλητα με την παθολογία του Alzheimer), είναι πιθανόν ένας ανώμαλος μεταβολισμός του ψευδαργύρου που συγκεντρώνει την A-beta στον αναταραγμένο εγκέφαλο.
Τμήμα έκτακτης ανάγκης
 

Τοξικότητα μόλυβδου
 
-Εφαρμογή της θεραπείας χίλησης.
 
-Η διάγνωση της τοξικότητας μολύβδου μπορεί να είναι δύσκολη.
 
-Η αναιμία, παρουσία νευρολογικών και γαστρεντερικών δυσλειτουργιών πρέπει να οδηγεί τον ειδικό στην αναζήτηση πιθανής τοξικότητας από μόλυβδο.
 
-Πιθανώς η τοξικότητα του μολύβδου στα παιδιά παρουσιάζει εγκεφαλοπάθεια.
 

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τοξικότητα του μολύβδου.
 
Τα κοιλιακά συμπτώματα επιλύονται συνήθως μετά από την έναρξη της θεραπείας χήλισης αλλά μπορούν να εμείνουν περισσότερο από 15 εβδομάδες.

Τοξικότητα υδραργύρου
 
Οι περιπλοκές της τοξικότητας υδραργύρου είναι δοσοεξαρτώμενες και μορφοεξαρτώμενες..
 
Τα νευρολογικά ελλείμματα είναι κοινά σε οργανική τοξικότητα υδραργύρου.
 
Απολύμανση με τον ενεργοποιημένο ξυλάνθρακα. Η απολύμανση πρέπει να παρακρατήσει εάν είναι ανόργανη ένωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανώτερη ενδοσκόπηση είναι υποδειγμένη για να απαριθμήσει την έκταση και να καθοδηγήσει την επόμενη θεραπεία.
 
Διάρροια ελέγχου. Διαχειριστείτε τη θεραπεία χίλησης.
 
Ποσότητα υδραργύρου που οδηγεί στην τοξικότητα: Ο μέσος όρος ποικίλει από την τοποθεσία και τη δίαιτα. Μπορεί να υπολογίζεται από 10 mcg έως περισσότερο από 500 mcg., και εξαρτάται κυρίως από την περιβαλλοντική μόλυνση. Βιομηχανικές πόλεις και αγροτικές περιοχές που βρίσκονται μεγάλες ποσότητες υδραργύρου έχουν την υψηλότερη μόλυνση. Ο μέσος όρος εισδοχής ημερησίως του υδραργύρου είναι πιθανόν 30 mcg έως 50 mcg.
 
Τα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από .02 ppm, ενώ τα επίπεδα αυτού στα μαλλιά μπορεί να είναι υψηλότερα, της τάξης των 3-5 ppm. Περισσότερο από 5 ppm προκαλεί ανησυχία. Εάν ξεπερνά αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να βρεθούν οι πηγές που αυξάνουν την ποσότητα του μετάλλου στον χώρο της εργασίας και να απομακρυνθούν.
 
Πρώτες βοήθειες για την τοξικότητα: Το γάλα ελλατώνει τις οξείες μορφές του υδραργύρου, προλαμβάνοντας οξεία ερεθίσματα στο γαστροεντερικό ιστό, όπως ο εμετός και οι αιμορραγίες.
 
Η πενικιλλαμίνη (Penicillamine) μπορεί να απορροφήσει τον υδράργυρο από την κυκλοφορία.. Η Διμερκαπρόλη (Dimercaprol (BAL) -όπως και το EDTA-, χρησιμοποιείται ως αντίδοτο.
 
Συμβουλές: Όπως με οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση από σκόπιμη κατάποση ή υπερβολική δόση, ο ασθενής παρευρίσκεται και παρακολουθείται από μία ελεγχόμενη μονάδα, από έναν ιατρό Τοξικολόγο και ένα Ψυχίατρο.
 
Συμβουλέψου ένα γαστρεντερολόγο την πιθανότητα παρουσίας διαβρωτικών ουσιών που επηρεάζουν το GI.
 
Ελάτε σε επαφή με ένα επικυρωμένο κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων ή έναν ιατρό τοξικολόγο.
 
Συμβουλευθείτε έναν γαστρεντερολόγο για την δυνατότητα διαβρωτικών αποτελεσμάτων.
 
Τοξικότητα αρσενικού
 
Οι επιπλοκές της δηλητηρίασης από το αρσενικό είναι κατά ένα μεγάλο μέρος νευρολογικές.
 
Η δριμύτητα των αρχικών συμπτωμάτων εμφανίζεται να συσχετίζεται με τη δριμύτητα των επιπλοκών.
 
Παρουσιάζει αρρυθμίες και υπόταση (σημαντικές απώλειες υγρών εμφανίζονται γενικά και απαιτούν ενυδάτωση). Γαστρικό πλύσιμο.
 
Εφαρμόστε την άρδευση εντέρου εάν τα ακτινογραφικά στοιχεία της τοξικότητας αρσενικού είναι παρόντα.
 
Η θεραπεία χίλησης με bal, DMSA, ή την δ-πενικιλλαμίνη είναι η πιο κατάλληλη έναντι της τοξικότητας του αρσενικού. Η αφαίρεση του στοιχείου και οι επιθετικές γαστρικές ενισχύσεις απολύμανσης στη μείωση της τρέχουσας απορρόφησης του αρσενικού. Η αιμοδιάλυση μπορεί να είναι ευεργετική.
 

Χίληση
 
Διαλύματα χορηγούμενα ενδοφλεβίως βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξίνων βαριών μετάλλων. Το EDTA και το DMSA αποτελούν δύο από αυτά. Τέτοιου είδους θεραπείες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, αλλά και επιβλαβείς σε αρκετούς ασθενείς.
 
Σήμερα η εναλλακτική θεραπεία Χήλισης έχει αναπτυχθεί αρκετά, θεωρείται ασφαλέστερη από την παραδοσιακή ενδοφλέβια θεραπεία, βασίζεται σε τροφικές ουσίες που βοηθούν στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό και στηρίζουν την υγεία του σώματος.

Η χίληση μπορεί να ολοκληρωθεί με τις θρεπτικές ουσίες, που προστατεύουν τον οργανισμό από τα βαριά μέταλλα.
 
-Το μαγνήσιο προστατεύει τον οργανισμό από το αλουμίνιο.
 
-Αμινοξέα, ασβέστιο, ιώδιο, βιταμίνη C ψευδάργυρος προστατεύουν τον οργανισμό από το αρσενικό.
 
-Αμινοξέα ασβέστιο βιταμίνη C ψευδάργυρος προστατεύουν τον οργανισμό από το κάδμιο.
 
-Τα αμινοξέα, το ασβέστιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, και ο ψευδάργυρος προστατεύουν από το μόλυβδο.
 
-Τα αμινοξέα, το σελήνιο και η βιταμίνη C προστατεύουν από τον υδράργυρο.
 
-Βιταμίνη C, μολυβδαίνιο και θειούχα περιέχονται κυστεϊνη και ταυρίνη αμινοξέα, χαλκός.
 
-Είναι ενδεδειγμένο να ληφθεί υπόψη η επιλογή συμπληρωμάτων αφότου ολοκληρωθεί η IV χίληση, ή η επιλογή ενός προγράμματος συντήρησης αφότου φθάσει ο οργανισμός στα επιθυμητά επίπεδα.
 

Για την IV χίληση συστήνεται.
 
Φυσιολογική εξασθένιση εγκέφαλου και κεντρικού νευρικού συστήματος. Δομικές και λειτουργικές ανωμαλίες που συνδέονται με τις διάφορες τοξίνες βαριών μετάλλων.
 

1.Νευροϊνιδιακά τολύπια Aluminum
 
2.Οπισθοβολβική νευρίτιδα- νευροπάθεια Aluminum, Arsenic, Thallium
 
3.Εγκεφαλοπάθεια Aluminum, Arsenic, Lead, Thallium
 
4.Αλλαγές στην ταχύτητα μετάδοσης Lead
 
5.Μεταβολές στον νωτιαίο μυελό Thallium
 
6.Συγκέντρωση στο Κ.Ν.Σ. Aluminum, Mercury Abnormal EEGs Arsenic, Lead
 
7.Διαταραχές του Α.Ν.Σ. Copper, Lead, Mercury, Thallium
 
8.Περιφερική νευροπάθεια Arsenic, Mercury
 
9.Διαταραχές αισθητικότητας, παραισθησίες Arsenic, Mercury, Thallium.
 
Συμπέρασμα
Αρχίζει να γίνεται κατανοητή η απειλή στην υγεία από τις τοξίνες βαριών μετάλλων. Εντούτοις η τοξικότητα βαριών μετάλλων είναι ένας όρος που συχνά παραβλέπεται στην παραδοσιακή ιατρική διάγνωση. Ενώ είναι σπάνιο για ένα άτομο να οδηγηθεί σε μια νόσο καθαρά από πρόκληση τοξινών βαρειών μετάλλων εντούτοις είναι λογικό να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτές οι τοξίνες ασκούν μια δραματική επίδραση στην υγεία ενός ατόμου και συμβάλλουν στην πρόοδο πολλών διαφορετικών νοσηρών καταστάσεων.
 
Έχουμε δει πόσο ακριβώς 5 βαριά μέταλλα και οι αντίστοιχες ενώσεις τους μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου.
 
Η τοξικότητα βαριών μετάλλων είναι συχνά το αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης έκθεσης χαμηλών επιπέδων στους ρύπους της ατμόσφαιρας. Η έκθεση στα τοξικά μέταλλα συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις. Αποτελέσματα προσφάτων ερευνών έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα αργιλίου και αρσενικού καδμίου υδραργύρου μόλυβδου μπορούν να προκαλέσουν μια ευρεία ποικιλία προβλημάτων υγείας.
 
Εάν δεν ανιχνευτούν αυτοί οι παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστο πόνο και διαταραχή της υγείας.

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΠΥΡΕΘΡΟ

Για την εκλογή του κατάλληλου εντομοκτόνο φαρμάκου λαμβάνονται υπόψη τα στοματικά μόρια των εντόμων. Εάν αυτά είναι μασητικά τότε το φάρμακο θα είναι στομαχικό, δηλαδή αυτό θα μεταφερθεί με τη δηλητηριασμένη τροφή (μέρος του φυτού) στο στομάχι για να απορροφηθεί και επιφέρει τα θανατηφόρα αποτελέσματά του. Στομαχικό μπορεί να είναι και το φάρμακο και για τα εφοδιασμένα για φαγητό και μύζηση έντομα (δίπτερα), με τη διαφορά ότι η τροφή και το φάρμακο είναι ξένα προς το φυτό (δολώματα). Αν όμως τα στοματικά μόρια είναι προς νύξη και μύζηση (αφίδες, ψώρες), δεν είναι δυνατό να δηλητηριαστεί το έντομο που έχει αυτά, γιατί λαμβάνει την τροφή του από τη δηλητηριασμένη επιφάνεια μέσω του κατάλληλου οργάνου μύζησης. Τα έντομα αυτά καταπολεμιούνται με φάρμακα επαφής, δηλαδή με καυστικά φάρμακα ή αλλιώς φάρμακα που ενεργούν όταν εμβρέξουν το προς καταπολέμηση έντομο. 

Ένα εντομοκτόνο πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1.Να είναι αβλαβές προς το φυτό
2.Να είναι αποτελεσματικό
3.Να προσκολλάται καλά στο φυτό και αν ακολουθήσει δυσμενής καιρός
4.Να βρίσκεται σε πολύ λεπτή κατάσταση, αν είναι αδιάλυτο στο νερό, για να παραμένει περισσότερο χρόνο μέσα στο πολτό
5.Να παρασκευάζεται εύκολα
6.Να είναι φθηνό

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ
Φάρμακα δια επαφής, όπως τα λάδια, έχουν διαβρωτική ενέργεια στους ιστούς του εντόμου. Η μεγαλύτερη όμως ικανότητα αυτών προς καταπολέμηση των εντόμων, έγκειται στη μεγάλη διεισδυτική και εξαπλωτική ικανότητα και την μετά ταύτα εξαέρωση αυτών. Με το σχηματισμένο αέριο της ουσίας επηρεάζεται το νευρικό σύστημα. Στην αρχή μικρές ποσότητες αυτού προκαλούν διέγερση. Αυτή ακολουθεί ακανόνιστο των κινήσεων και τελικώς αναισθησία και νάρκωση. Η αναπνευστική ενέργεια αυξάνει στην αρχή και παραλύει μετά.

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Η χρήση σκέτου πετρελαίου επιφέρει το θάνατο της βλάστησης και των φυτών. Αν όμως οι ποσότητες είναι μικρές, δηλαδή απλωθούν σε πολύ λεπτό στρώμα, τότε αυτό δεν προλαβαίνει να εισδύσει εντός των κυττάρων και να προκαλέσει το θάνατό τους. 

Προλαβαίνει όμως να επιδράσει στα βρεγμένα με αυτό έντομα και να τους προκαλέσει το θάνατο. Την εξάπλωση του πετρελαίου επί των φυτών ή εντόμων αναλόγως της αντοχής των φυτών και της ενδόσεως του εντόμου, κανονίζουμε αναγκάζοντας το πετρέλαιο να μείνει σε αιώρηση μέσα στο νερό. Αυτό κατορθώνεται εάν μεταβληθεί αυτό σε γαλάκτωμα, δηλαδή σε διαμερισμό του πετρελαίου σε μικρά σταγονίδια περιβαλλόμενα από ουσίες που παρεμποδίζουν αυτά νε συνενωθούν και να επιπλεύσουν. Η ουσία που καταφέρνει αυτό είναι το διάλυμα του σαπουνιού. Το σαπούνι ενισχύεται σε αυτό με την προσθήκη μιας ουσίας που διατηρεί σταθερώς αιωρούμενα τα απομονωθέντα δια του διαλύματος του σαπουνιού, σταγονίδια του πετρελαίου. Αυτές οι ουσίες είναι πολλές, αλλά αυτές που χρησιμοποιούνται είναι το άμυλο, η καζεΐνη και το αλεύρι. Εμείς βρίσκουμε το αλεύρι σαν πρόχειρο και αποτελεσματικό. Παρασκευάζεται στην αρχή πυκνό γαλάκτωμα και μετά από αυτό αραιώνεται με την ποσότητα του νερού, για να ρυθμίσει τελικώς την αναλογία του πετρελαίου στον πολτό.

Συνταγή πυκνού γαλακτώματος πετρελαίου (ακάθαρτου)
Πετρελαίου 2 οκάδες
Νερού (βρόχινο κατά προτίμηση) 1 οκά
Σαπουνιού κοινού (σκληρού) 50 δράμια
Αλευριού 50 δράμια
Ακαθάρτου φαινικού οξέως ή κρεζόλης 13 δράμια

Διαλύεται τριμμένο το σαπούνι και το αλεύρι στο ζεστό νερό και στο χρόνο που το διάλυμα είναι ακόμα ζεστό προστίθεται το πετρέλαιο, αφού προηγμένος απομακρυνθεί το διάλυμα από την φωτιά. Τη προσθήκη του πετρελαίου πρέπει να επακολουθήσει δυνατή ανατάραξη του μίγματος με αντλία, ή άλλου μέσου μέχρι να σχηματιστεί ομοιόμορφο πυκνό γαλάκτωμα (10’ της ώρας), ώστε να μη χωρίζεται στις πρώτες ύλες που σχηματίστηκε. Για να αποφευχθεί αυτό, όταν το νερό της παρασκευής του γαλακτώματος δεν είναι μαλακό (βροχής), αλλά σκληρό (περιέχει άλατα ασβεστίου, μαγνησίου, κλπ. ) προστίθεται στο τελευταίο μικρή ποσότητα βόρακα ή σόδας. 
Το παραπάνω παρασκευασμένο πυκνό γαλάκτωμα, περιέχει 66% πετρέλαιο, αραιώνεται με νερό αναλόγως της δύναμης που επιθυμούμε να έχει το έτοιμο προς ράντισμα γαλάκτωμα.
Αυτό για ραντίσματα φυτών στα φύλλα (εσπεριδοειδή, κλπ.) ένα μέρος πυκνού γαλακτώματος αραιώνεται κατά τον χειμώνα με 9 και το καλοκαίρι με 19 μέρη νερού (6,6% και 3,3% πετρέλαιο). Για τη χειμερινή καταπολέμηση ανθεκτικών κοκοειδών επί φυλλοβόλων δέντρων, τότε η αραίωσης ενός μέρους πρέπει να γίνεται με 5-9 μέρη νερού (12-6,6% πετρέλαιο). 
Είναι από τα καλύτερα φάρμακα επαφής για τη καταπολέμηση ανθεκτικών εντόμων (κοκοειδών) και μαλακών εντόμων (αφίδων, μικρών καμπών).
Στο εμπόριο βρίσκονται σήμερα διάφορα ειδικά γαλακτώματα, διαφορετικά του κοινού γαλακτώματος πετρελαίου. Αυτά είναι διαφόρου βιομηχανικής παρασκευής. Περιέχουν 85% περίπου πετρέλαιο. Είναι επίσης αποτελεσματικά για την καταπολέμηση εντόμων.

ΝΙΚΟΤΙΝΗ
Η νικοτίνη είναι το δηλητηριώδες αλκαλοειδές (C10 H 14 N2) το περιεχόμενο στο φυτό του καπνού σε αναλογία 1,8-6,7%. Η εντομοκτόνος ιδιότητα του καπνού ανακαλύφθηκε προ πολλού. Κατά το 1763 συνιστούταν στη Γαλλία για την καταπολέμηση των αφίδων, σαν σκόνη και σε υγρή κατάσταση. Η νικοτίνη είναι διαλυτή στο νερό, εξατμίζεται εύκολα, δε βλάπτει τα φυτά στα οποία χρησιμοποιείτε και είναι δραστικότατο δηλητήριο. Εισερχόμενη αυτή υπό μορφή αερίου εντός του εντόμου παραλύει αυτό.

Εκχύλισμα καπνού (κν. Καπνόνερο)
Αντί της χρήσεως της έτοιμης συσκευασίας του καπνού που περιέχει ορισμένη ποσότητα θεϊκής νικοτίνης επί της %, μπορούμε να παρασκευάσουμε φάρμακο νικοτίνης εξαγόμενο από υπολείμματα κατεργασίας καπνού, με ψυχρό ή απλώς θερμό νερό και ποτέ από βρασμό της νικοτίνης. Η διαδικασία αυτής της εξαγωγής γίνεται με την εμβάπτιση των υπολειμμάτων καπνού εντός κοινής θερμοκρασίας ή θερμού νερού, για χρονικό διάστημα 24 ωρών περίπου για το κρύο και λιγότερο για το ζεστό νερό.
Η ποσότητα των υπολειμμάτων επί της % νερού ποικίλει αναλόγως της περιεκτικότητας αυτών σε νικοτίνη. Η περιεκτικότητα όμως αυτών ποικίλει αναλόγως της ποικιλίας του καπνού και άλλων συνθηκών από 0,4-5%. Εάν περιέχει 0,5% νικοτίνη τότε 10 οκάδες των υπολειμμάτων αυτών αρκούν για 100 οκάδες νερού για να δώσουν την αναγκαία περιεκτικότητα 0,05% σε νικοτίνη του έτοιμου προς χρήση φαρμάκου. Αν όμως είναι μικρότερη, τότε θα χρειασθούν περισσότερα υπολείμματα, αν δε είναι μεγαλύτερη τότε λιγότερα. Για αυτό καλό είναι να δοκιμάζονται τα υπολείμματα με παρασκευή από αυτά μικρών εκχυλισμάτων με διαφορετική αναλογία και με αυτά να καταπολεμώνται τα έντομα για να βρεθεί σε αυτό η περιεκτικότητα των υπολειμμάτων σε νικοτίνη και η αποτελεσματικότητα αυτών. Γενικώς χρησιμοποιούνται 10-15% υπολείμματα κοινού καπνού.
Το παρασκευασθέν κατά τα ανωτέρω εκχύλισμα του καπνού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως, γιατί αν μείνει θα χαλάσει μετά από 2-3 ημέρες και θα χάσει τις εντομοκτόνες ιδιότητές του. 

Σκόνη καπνού
Καλά κονιοποιημένος καπνός (κν. ταμπάκος) χρησιμοποιείται αμιγής ή μετά σκόνης υδροξειδίου της ασβέστου (σβησμένης με νερό ασβέστου) σε αναλογία 50% από το καθένα για την καταπολέμηση των αφίδων.

ΠΥΡΕΘΡΟ
Το πύρεθρο είναι γνωστό ως Περσική ή Δαλματική εντομοκτόνος σκόνη χρησιμοποιούμενη δια την καταπολέμηση των εντόμων, των κατοικιών και των φυτών. Παράγεται κυρίως από τα άνθη πυρέθρου ή χρυσανθέμου που έχει φύλλα όμοια προς του σποδοφύτου (chrysanthemum cinerariaefolium). Την εντομοκτόνο ιδιότητα η κίτρινη σκόνη την ωφείλη στη παρουσία 2 οργανικών ενώσεων που λέγονται πυρεθρίνες και περιέχονται στα άνθη. Οι ενώσεις αυτές είναι δηλητηριώδεις για τα έντομα αλλά αβλαβείς για τον άνθρωπο. Μπορούν να χαθούν στον αέρα εύκολα αν η σκόνη του πύρεθρου δε φυλάσσεται σε κλειστά δοχεία.
Χρησιμοποιούμενο το φάρμακο σε μαλακά και γυμνά έντομα(αφίδες, κάμπιες λαχάνων) θανατώνει αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα διενεργώντας σαν φάρμακο επαφής. Είναι απαραίτητο συνεπώς να έρθει αυτό σε επαφή συντόμως με το σώμα του εντόμου για να αποβεί αποτελεσματικό, διότι η επίδρασή του είναι μικρής διάρκειας.
Το πύρεθρο χρησιμοποιείται είτε σαν καθαρή σκόνη είτε σε ανάμιξη με άλλη σκόνη (αλεύρι, σβυσμένη άσβεστος) διπλάσια ή τριπλάσια του όγκου του.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε υγρά μορφή υπό μορφή ψεκασμών πολτού παρασκευαζομένου δια εκχυλίσεως 155 δραμιών πυρέθρου σε 100 οκάδες νερό κανονικής θερμοκρασίας για 24 ώρες ή εκχυλίσεως για 5-10 λεπτά της ώρας σε ζεστό νερό 300 δραμίων και προσθήκης του εκχυλίσματος στις 100 οκάδες νερού.
Το πύρεθρο ευδοκιμεί στην Ελλάδα όπως απόδειξαν τα πειράματά μας στο εργαστήριο της δεντροκομίας στην Αθήνα και άλλων συναδέλφων σε άλλες περιφέρειες. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να προσκομίσει κέρδη στους αγρότες, γιατί είναι εμπόρευμα ευπρόσδεκτο στη διεθνή αγορά για την Παρασκευή ειδικών εντομοκτόνων σκευασμάτων.
Στο εμπόριο βρίσκονται σήμερα εκχυλίσματα πυρέθρου ορισμένης περιεκτικότητας σε πυρεθρίνη. Τα εκχυλίσματα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως με γαλάκτωμα πετρελαίου σε αναλογία 2% γαλάκτωμα, 0.25% εκχύλισμα πυρέθρου σε νερό.

Πηγή: Οι εχθροί των καρποφόρων δέντρων-Πάνου Θ. Αναγνωστόπουλου/Αθήναι 1939

Τζόρτζεβιτς: "Δεν εξαρτάται από μένα"

Τζόρτζεβιτς: "Δεν εξαρτάται από μένα"

Η ενεργοποίηση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σε κάποιο πόστο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός συζητιέται όλο και πιο έντονα μετά την φετινή άσχημη χρονιά της ομάδας, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν μια μελλοντική συνεργασία με τους ερυθρολεύκους.


 
Ο ιστορικός αρχηγός των Πειραιωτών βρέθηκε στην Κρήτη για τον εορτασμό της επετείου 25 ετών λειτουργία της ΠΕΦΟ Χανίων και μίλησε στον "SportFM" Χανίων για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του στον Ολυμπιακό. 

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του όταν ρωτήθηκε για το αν θα συνεργαστεί με την ομάδα: "Πάντα θα έχω προτεραιότητα το ποδόσφαιρο για μένα. Η θέληση και από τις δυο πλευρές είναι το πιο σημαντικό για να συνεργαστώ στον Ολυμπιακό. Έτσι δεν εξαρτάται μόνο από μένα". 

Οσον αφορά τις άσχημες επιδόσεις των ερυθρολεύκων τη σεζόν που μόλις τελείωσε, ο Τζόλε σχολίασε: "Ηφετινή χρονιά δεν ξεκίνησε καλά και τελείωσε πιο άσχημα". 

Στη συνέχεια ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού αναπόλησε την καριέρα του: "Το 1991 προς 1992, ξεκίνησε ο πόλεμος στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Άρχισαν πολλά προβλήματα. Και για μας τους αθλητές ήταν δύσκολο να μείνουμε εκεί. Κάποιοι μάνατζερ με έστειλαν στον Πανηλειακό. 

Ήταν δύσκολο να αφήσεις τον Ερυθρό Αστέρα, που το 1991 είχε αναδειχθεί Πρωταθλητής Ευρώπης και να πας σε μια ομάδα στην Ελλάδα Γ' Εθνικής. Στη συνέχεια βρήκα μια ομάδα, όμως, όπως ο Ολυμπιακός, που είχε όραμα. Είμαι τυχερός γιατί στην πρώτη χρόνια μου πήραμε πρωτάθλημα. 

Ήμουν τυχερός που έζησα όμορφα χρόνια στον Ολυμπιακό. Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς όταν τελειώσεις το ποδόσφαιρο. Αλλά για όλα τα πράγματα εχουν ενα τέλος. Ο κύκλος μου στον Ολυμπιακό είχε κλείσει και γι' αυτό σταμάτησα να παίζω. Δεν μπορούμε δυστυχώς να γυρίσουμε τον χρόνο πισω. Αλλά κοιτάμε μπροστά". 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιλογή του να παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια στον Πειραιά: "Δεν πήγα σε άλλες ομάδες γιατί ήταν και δική μου επιλογή, αλλά και της ομάδας. Μου έδειξε μεγάλη θέληση ο Ολυμπιακός για να μείνω. Στα 27 μου χρόνια, το 1999, είχα σοβαρές προτάσεις και από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Και οι δυο μας όμως, θέλαμε να μείνουμε. 

Περνώντας τα χρόνια, δέθηκα με την ομάδα και όταν φτάνεις 30-31 σκέφτεσαι και διαφορετικά. Έτσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα να μείνω 13 χρόνια στην ομάδα. Ποτέ δεν μετάνιωσα που έμεινα στον Ολυμπιακό. Ίσα Ίσα που είμαι υπερήφανος".