Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Η Apple στην κορυφή!

ΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ MICROSOFT

Η Apple σήμερα πέρασε στην κορυφή και ειναι πλέον η πιο μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας. Οι μετοχές της ανέβηκαν σήμερα κατα 1,8% σε αντίθεση με τις Microsoft που έπεσαν. Ετσι η αξία της Apple ειναι στα...

227,100,000,000 δολάρια 
ενώ της Microsoft 226,300,000,000.

επισκέπτης σε εμπορικό κέντρο σώζει ένα παιδί

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ενα επισκέπτης σε εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης είχε το μυαλό και τη γρηγοράδα να δράσει άμεσα μόλις είδε αυτό που έκανε το παιδάκι. Τελευταία στιγμή έτρεξε και το έσωσεΠτώση του ευρώ

      Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,74% και διαμορφώνεται στα 1,2280 δολάρια. Το ευρώ ...
διαπραγματεύεται στα 111,315 γιεν, στο 0,855 με τη Στερλίνα και στο 1,4208 με το Ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώνεται στα 90,315 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6947 με τη Στερλίνα και στο 1,1544 με το Ελβετικό φράγκο.

πηγή: troktiko

Αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα έχουν τα μέτρα ΟΟΣΑ: Ύφεση 3,7% και αύξηση της ανεργίας στο 14,3% προβλέπει για την Ελλάδα

«Βαθιά» ύφεση στην Ελλάδα και αύξηση της ανεργίας στο 14,3% μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τονίζει ότι η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων είναι «επιτακτική ανάγκη», ενώ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνηνόνιο ΕΕ-ΔΝΤ θα θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη.
«Καταλύτης» για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ίσως αποδειχθεί η παραοικονομία, καθώς ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
«Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση τόσο το 2010 όσο και το 2011, κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα, υπό το βάρος της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής, των σφικτών πιστωτικών συνθηκών και του αδύναμου κλίματος», αναφέρεται στην έκθεση.
Αύξηση
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 12,1% φέτος και στο 14,3% το 2011. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,1% φέτος και 7,1% το 2011.
«Η ριζική και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης. Η επιτυχία στην συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, με μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα, είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος», προστίθεται.
Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ανακάμπτει σταδιακά χάρη στο πακέτο στήριξης και στην ενίσχυση του εμπορίου, αλλά η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και τα δημόσια οικονομικά των οικονομιών της περιφέρειας εγκυμονούν κινδύνους.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% για το 2010 και 1,8% το 2011. «Δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και των υγιών δημόσιων οικονομικών σε κάποιες χώρες της περιφέρειας ίσως εμποδίσουν την ανάκαμψη», επισημαίνεται στην έκθεση.

Απαγορευμένο στις ΗΠΑΠροσοχή: Αυτό το παιχνίδι είναι τρομερά εθιστικό. Όταν το ξεκινήσεις δεν θα μπορείς να σταματήσεις!

Επέλεξε θεότηταΊδρυσε μια πόλη στην Αρχαία Ελλάδα. 
Κάνε νέους φίλους, κέρδισε την εύνοια των θεών και λάβε μέρος σε αξέχαστες μάχες!

"Γεμάτα τα chatrooms"

"Γεμάτα τα chatrooms! Μπορεί το internet να έχει προχωρήσει, όμως μερικά πράγματα, μάλλον δεν θα αλλάξουν ποτέ! Όπως έχουν μείνει λίγα καλά forums, έτσι έχουν μείνει και λίγα καλά websites για chat.

H Ιδιοφυής Στρατηγική Του Μεγάλου Αλεξάνδρου

alt  H ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου - J.F.C. Fuller
Το βιβλίο Η «Ιδιοφυής Στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ποιότητα σε μετάφραση Κώστα Κολιόπουλου, επιστημονική επιμέλεια από τους καθηγητές Χ. Παπασωτηρίου – Π. Ήφαιστο. Το βιβλίο είναι 608 σελίδες και περιέχει εκτενές ευρετήριο ονομάτων, επιστημονικών όρων και εννοιών. Ο Καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, του Πάντειου Πανεπιστήμιου κ. Παναγιώτης Ήφαιστος μας περιγράφει τα πιο κάτω για το εν θέματι Βιβλίο και για τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Τίτλος: Η ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Τίτλος πρωτοτύπου: THE GENERALSHIP OF ALEXANDER THE GREAT
Συγγραφέας: J. F. C. FULLER
Εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Βασιλική Γυφτάκη & Σία Ο.Ε.
Μετάφραση: Kωνσταντίνος Κολίοπουλος
Επιστημονική επιμέλεια: Χαρ. Παπασωτηρίου, Παν. Ήφαιστος
Μεταφραστική, φιλολογική, τυπογραφική επιμέλεια: Ζωή Κωτούλα
Σελιδοποίηση, φιλμογράφηση, μοντάζ: «Πάραλος»
Εκτύπωση - βιβλιοδεσία: ΕΥΡΩΤΥΠ Α.Ε.


Δεν υπάρχει στοιχειωδώς μορφωμένος άνθρωπος που να μην έχει ακούσει, διαβάσει ή παρακολουθήσει τηλεοπτικά προγράμματα για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τραγουδήθηκε, μυθοποιήθηκε, θεοποιήθηκε και εξυβρίστηκε όσο καμιά άλλη ανθρώπινη ύπαρξη. Ακόμη, υπήρξε το πρότυπο γνωστών πολιτικών ηγετών όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Η γνώση των ελλήνων για τον μεγάλο πρόγονό τους κυμαίνεται μεταξύ μυθοποίησης που συχνά συνοδεύεται από έλλειμμα αξιόπιστης γνώσης και κακόπιστων επινοήσεων εκείνων οι οποίοι επειδή πιστεύουν πως οι Έλληνες πρέπει να απονευρωθούν συνειδησιακά, να αποκοπούν από το πολιτισμικό κληροδότημά τους και να εκκενωθούν ιδεολογικά, δονκιχωτικά επιχειρούν να κατεδαφίσουν τον Αλέξανδρο, το έργο του και την κοσμοθεωρία του.

Η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του συγκλονιστικού έργου του JFC Fuller Η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελεί αναμφίβολα ένα εκδοτικό γεγονός που ανασκευάζει θετικά οτιδήποτε γνωρίζουμε για τον Αλέξανδρο. Καταγράφει με ακρίβεια και επιστημονική αξιοπιστία την ιστορική πραγματικότητα και κατορθώνει το ακατόρθωτο: Προσφέρει μια ψύχραιμη και ταυτόχρονα ακριβοδίκαιη αποτίμηση του μεγαλύτερου ιστορικού γεγονότος της ανθρώπινης ιστορίας. Οπωσδήποτε, με την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα ερμηνεύει τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξανδρος δεν υπήρξε μόνο συμβατικά Μέγας αλλά και μια ανεπανάληπτη μεγαλοφυής μορφή της ανθρώπινης ιστορίας που υπερέβη το ανθρωπίνως δυνατό ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε πάντοτε ανθρώπινος, φιλοσοφημένος, ψύχραιμος και σίγουρος για τους σκοπούς και τις δυνατότητες εκπλήρωσής τους.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του καταπληκτικού βιβλίου του Fuller, ο αναγνώστης είναι σίγουρος για δύο τουλάχιστον πράγματα.
- Πρώτο, ότι η σύντομη ηγεσία του Αλεξάνδρου στον θρόνο του Μακεδονικού Βασιλείου άλλαξε τον ρου της ιστορίας με το να θέσει το διεθνές σύστημα σε μια νέα τροχιά
- και Δεύτερο ότι αν ο άδοξος θάνατός του δεν ανέκοπτε την εφαρμογή των σχεδίων του ο κόσμος σήμερα, πολύ πιθανόν, θα ήταν διαφορετικός.

Θα κάνω "μάγκα" τον μπάρμπα Μήτσο, τον μπακάλη της γειτονιάς μου ! !

Γι'αυτό κι εγώ θα κάνω "μάγκα" τον μπαρμπα Γιώργο, τον μπακάλη της γειτονιάς μου, αγοράζοντας τρόφιμα απ'αυτόν.
Προτιμώ την κατα 50 λεπτά (σήμερα) ακριβότερη
ντομάτα απο την Λάρισσα που δεν είναι ίδια με την άλλη, παρά αυτούς τους "κλώνους" που πουλά το όποιο σούπερ πολύ φθηνότερα.
Εάν κάνουν το ίδιο και οι άλλοι γείτονες σε λίγο
καιρό ο μπαρμπα Μήτσος θα ρίξει και τις τιμές
γιατι θα έχει "ανέβει η κίνηση". Και ο παραγωγός αφού θα έχει αυξηθεί η .........

ζήτηση θα προσλάβει επιπλέον κόσμο, και το εργοστάσιο και το ναυπηγείο και η βιομηχανία θα αρχίσουν όλα πάλι να λειτουργούν. Αυτό είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ. 
Θα πάρω Ελληνικά ρούχα, ελληνικές συσκευές, θα κρατήσω το χρήμα εδώ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΑΧΝΩ
ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ.
Και ο μπαρμπα Μήτσος όταν χρειστεί κάτι θα έρθει στο δικό μου μαγαζί ή στην εργασία μου ή θα χρειαστεί την τέχνη μου. Έτσι θα μου επιστρέψει μέρος απο αυτά που
του έδωσα και το θέμα πάει λέγοντας.
Τα "πουλάκια μας" όμως, νομοθετώντας τα νέα εργασιακά μέτρα υποδούλωσης στήσανε το πλαίσιο
και ανοίξανε τον δρόμο ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ πολυεθνικούς οργανισμούς να έρθουν και να
"επιγχειρήσουν" εις βάρος μας καί ως εργαζομένους σε αυτές αλλα και ώς "υπόχρεους" καταναλωτές επίσης.
Το πλαίσιο εξυπηρετεί μεν τους δικούς μας Βιομηχάνους τόσο ωστε να μήν αντιδράσουν στην επερχόμενη ξένη επέλαση που θα εξαφανίσει την εγχώρια παραγωγή.
Ειναι σίγουρο όμως και αυτοί έναντι των ξένων, σιγά σιγά θα εξαφανιστούν είτε νομοθετικά είτε κυριολεκτικά.

Η ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η οστεοπόρωση μαστίζει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και μετά.  Η οστεοπόρωση σημαίνει αυξημένη ευθραυστότητα των οστών.  Μια αρρώστια η οποία δημιουργεί εσωστρέφεια και πολύ περιορισμό στο σπίτι.
Τα νέα όμως είναι πολύ καλά.  Χρειάζεται προληπτικές εξετάσεις της οστικής μάζας, μια καλή δίαιτα βασισμένη στα γαλακτοκομικά, απαλές ασκήσεις γυμναστικής και οπωσδήποτε και αναγκαστικά θεραπευτική αγωγή από τους ειδικούς γιατρούς.
Εμείς ως άνθρωποι της κουζίνας θα ασχοληθούμε με τη δίαιτα.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους.
Δύο είναι τα στοιχεία που αν υπάρχουν στον οργανισμό μας θα αποφύγουμε την οστεοπόρωση μια για πάντα.  Η βιταμίνη D , αλλά και το ασβέστιο.  Η βιταμίνη D  είναι πολύ εύκολο πράγμα να την αποκτήσετε.  Μια βόλτα στην ύπαιθρο για 10-15 λεπτά κάτω από τον ήλιο θα σας δώσει την απαραίτητη βιταμίνη D.  
Που θα βρούμε όμως ικανές ποσότητες ασβεστίου για να κάνουμε τη δίαιτά μας  ;  Ευτυχώς για σας κυρίες και κύριοι ασβέστιο θα βρείτε στα ψαράκια με λίπος όπως ο γαύρος, ο κολιός, ο φρέσκος ή καπνιστός σολομός.  Θα βρείτε επίσης ασβέστιο σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά στο κίτρινο τυρί όπως πχ το γκούντα, το τυρί με το περισσότερο ασβέστιο όπου 50 γραμ περιέχουν 354 mg ασβεστίου ενώ την ημέρα έχετε ανάγκη από 800-1500 ανάλογα την ηλικία και τη φάση της εμμηνόπαυσης.  
Στις μέρες μας κυκλοφορούν γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με ασβέστιο τα οποία οφείλετε να προτιμάτε. 
Συμπληρωματικά σας λέω ότι τη βιταμίνη D μπορείτε να τη βρείτε και στα αβγά.
Στη καλή διάπλαση των οστών συμμετέχει και ο φωσφόρος τον οποίο θα βρείτε οπωσδήποτε στα γαλακτοκομικά, στο κρέας, στα ψάρια, στα αβγά και στα όσπρια.
Πολύ καλό κάνει επίσης το σουσάμι και όλοι οι ξηροί καρποί.

Η ιστορία του τυριού, Τo τυρί στην διατροφή του Έλληνα, Τυριά ΠΟΠ, Συνδυάζοντας τυρί και κρασί...

Ευρώπη.  Η γηραιά ήπειρος, τώρα πια, ενωμένη και δυνατή κουβαλάει παράδοση χιλιετηρίδων.  Κάθε μέλος της κοινότητας έχει την εθνική του παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του. Παράγει τοπικά ή εθνικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται απολύτως από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις κλιματολογικές συνθήκες και την μακρόχρονη πείρα των παραδοσιακών τεχνιτών και μαστόρων.  Πολλά τέτοια προϊόντα προορίζονται για την διατροφή του ανθρώπου.  Έτσι οι νομοθέτες της κοινότητας εκτιμώντας αφ’ ενός την οικονομική και εμπορική σημασία τους και αφ’ ετέρου θέλοντας να τα προστατεύσουν από την εξαφάνισή τους, με κανονισμό που θεσμοθέτησαν από το 1992 έθεσαν τις βάσεις για την προστασία αυτών των προϊόντων.  
Έτσι λοιπόν με νέο κανονισμό τον 1107/96 12.6.96 και μετά από σειρά αιτήσεων ενδιαφερομένων φορέων παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων από τα διάφορα κράτη μέλη εκατοντάδες προϊόντα αναγνωρίσθηκαν στην προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Όταν πλέον ένα προϊόν αναγνωριστεί σαν Π.Ο.Π. τότε κανείς δεν μπορεί να ονομάσει ένα άλλο προϊόν έστω και σχετικό με το όνομα του παραδοσιακού προϊόντος που προστατεύεται.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα προϊόν για να αναγνωριστεί ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης  ;
Α.  Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης
Β.  Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης
Γ.  Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
Δ.  Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.
Ας έλθουμε όμως τώρα στο τυρί.  Βασικό προϊόν της διατροφής του ανθρώπου.  Ιδιαίτερα η Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί η κοιτίδα του τυριού του κόσμου.
Έτσι λοιπόν με τον κανονισμό 1107/96 126 τυριά της Ευρώπης πήραν τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π.
37 γαλλικά, 30 ιταλικά, 20 ελληνικά, 11 ισπανικά, 10 πορτογαλικά, 8 αγγλικά, 3 γερμανικά, 3 δανέζικα, 2 αυστριακά και 1 βελγικό.  Σύνολο 126.
Η πατρίδα μας είναι Τρίτη στην σειρά σε αριθμό τυριών και τούτο δείχνει ότι πραγματικά έχουμε τυροκομική παράδοση.
Εύκολα θα αντιληφθείτε ότι οι χώρες που ακουμπούν την Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας  έχουν τα 108 από τα 126.  Το γεγονός δεν είναι τυχαίο.  Στην Νότιο Ευρώπη το τυρί ήταν και είναι αγαπημένο φαγητό των κατοίκων.  Επίσης η εκτροφή του  προβάτου και της κατσίκας αναπτύχθηκε πολύ σε αντίθεση προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ποια είναι λοιπόν τα Π.Ο.Π. τυριά της Ελλάδος.
Ας τα δούμε ένα-ένα.
Ανεβατό,  Μπάντζος, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχοβας, Γαλοτύρι, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Πικτόγαλο Χανίων, San Μιχάλη, Σφέλα ή Φέτα της Φωτιάς, Ξυνομυζήθρα Κρήτης.
Μην νομίζετε ότι μόνον αυτά είναι τα τυριά μας.  Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 είδη τυριών στην πατρίδα μας.  Για την ώρα έχουν εγκριθεί μόνο τα παραπάνω 20 και εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 5 που η έγκρισής τους αναμένεται.
Όλα τα τυριά της Ελλάδας είναι φτιαγμένα παραδοσιακά και με γάλα φρέσκο.  Το γάλα που κυρίως χρησιμοποιείται είναι το πρόβειο ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιου σε ποσοστό μέχρι 20%.  Το αγελαδινό δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ και ανάμεσα από τα Π.Ο.Π. τυριά  υπάρχουν μόνον δύο από Αγελαδινό η Γραβιέρα Νάξου και το San Μιχάλη.  Το Μετσοβόνε που είναι μίγμα πρόβειου και αγελαδινού.
Είναι γεγονός ότι η εκτροφή του προβάτου και της κατσίκας είναι στην πατρίδα μας ευκολότερη λόγω του ανωμάλου εδάφους και των πολλών βουνών που δεν ευνοούν την εκτροφή της αγελάδας.  Βέβαια στις μέρες μας η εκτροφή της αγελάδας έχει προχωρήσει πολύ αλλά όμως το γάλα της προορίζεται για αυτούσια κατανάλωση ως ρόφημα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι και πως είναι τα τυριά μας Π.Ο.Π.
 1. Ανεβατό ,  φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.  Είναι μαλακό, λευκό τυρί και τρώγεται φρέσκο.  Μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, έχει γεύση πλούσια και λιπαρή.
 2. Μπάτζος  :  Άπαχο σχετικά τυρί άλμης που καλύτερος τρόπος να το φας είναι σε σαγανάκι.  Το ψήσιμο του αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα.
 3. Φέτα  :  Ουδέν σχόλιο.  Το Νο 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση.  Τρώγεται αυτούσιο συνοδεύοντας φαγητό ή φρούτα.  Μαγειρεύεται σε πίτες ή μαζί με κρέας και κοτόπουλο.
 4. Φορμαέλα Αράχοβας :  Ένα ημίσκληρο τυρί σε μικρούς κυλίνδρους, μέτρια αλμυρό με γεμάτη γεύση.  Γίνεται πολύ ωραίο ψητό και τηγανιτό.  Γίνεται από πρόβειο γάλα.
 5. Γαλοτύρι  :  τυρί που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος.  Είναι ξινούτσικο και ελαφρά γιαουρτόδες.  Εξαιρετική ποιότητα του θα βρείτε στο Πήλιο της Μαγνησίας.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.
 6. Γραβιέρα  Αγράφων  :  Μια από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας.  Φτιαγμένη στο ορεινό όγκο των Αγράφων με το ψυχρό κλίμα, έχει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των χόρτων του βουνού.  Τρώγεται αυτούσια συνοδευμένη από ψωμί, φρούτα ή και το φαγητό.  Όταν λειώνει και ψήνετε δεν κάνει κρούστα.
 7. Γραβιέρα  Κρήτης  :  Μεγαλειώδες τυρί ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών βουνών.  Γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος.  Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.  Η καλύτερη ποιότητα είναι όταν γίνεται από αμιγές πρόβειο.  Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, αυτούσια ωμή με φρούτα και ψωμί σε ομελέτες ή μαγειρεμένη με κρέας αρνιού.
 8. Γραβιέρα Νάξου.  Η μοναδική από αγελαδινό γάλα.  Ελαφρά κίτρινη με φίνο άρωμα και σπάνια γεύση.  Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά.  Τρώγεται όπως όλες οι γραβιέρες ωμή ή ψημένη.  Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν οι γεύσεις είναι με φρούτα του καλοκαιριού, σταφύλια, σύκα. Πεπόνι.
 9. Καλαθάκι Λήμνου.  Λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, έχει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του.  Πιο αλμυρό από την φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση.  Κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου.  Ένα καταπληκτικό τυρί που σφραγίζει μέσα του  όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου.
 10. Κασέρι  :  Ένα πολύ δημοφιλές τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας που μας ήλθε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την Ιταλία.  Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα.  Το αγαπούν πολύ οι ηλικιωμένοι.  Λιώνει ομοιόμορφα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πίτσας.
 11. Κατίκι Δομοκού  :  Ένα ελαφρύ αλοιφώδες τυρί που φυλάσσεται σε δοχεία.  Από αιγοπρόβειο γάλα.  Κατάλληλο για ελαφρά διατροφή.  Με ελαφρύ άρωμα και γεύση.  Τρώγεται ως επιτραπέζιο τυρί
 12. Κεφαλογραβιέρα  :  Μια αλμυρούτσικη γραβιέρα για όσους αγαπούν τα πικάντικα και νόστιμα τυριά.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και κάνει υπέροχα σαγανάκια.  Είναι σκληρό τυρί και αν είναι καλά ωριμασμένο κάνει και για τα μακαρόνια.  Αγαπημένο τυρί των μερακλήδων.
 13. Κοπανιστή.  Ένα υπερπικάντικο αλοιφώδες τυρί που πιπερίζει.  Ο ιδανικός μεζές για ούζο και τσίπουρο.  Ωριμάζει κάτω από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων και κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.  Το ελληνικό ροκφόρ θα λέγαμε.  Τρώγεται και σε πίτες με καταπληκτικά αποτελέσματα.
 14. Λαδοτύρι Μυτιλήνης .  Ένα μεγαλειώδες πικάντικο τυρί πολύ πιπεράτο που για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι.  Στις μέρες μας για λόγους διακίνησης πλέον παραφινώνεται εξωτερικά.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι επιτραπέζιο τυρί.  Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος.  Φτιάχνεται αποκλειστικά στην νήσο Μυτιλήνη.
 15. Μανούρι  :  Φτιάχνεται στην Μακεδονία και Θεσσαλία και είναι μια ολόπαχη μυζήθρα από πλήρες γάλα.  Το βούτυρο δίνει μια μεστή γεύση στο τυρί και οι πρωτεΐνες του γάλακτος του ολοκληρώνουν την γεύση.  Τρώγεται φρέσκο σαν επιτραπέζιο τυρί και μπορεί να συνοδευτεί από μέλι και ξηρούς καρπούς.  Ελαφρά αλμυρό.  Αν παλαιωθεί σκληραίνει και είναι ιδανικό για Μακαρονάδες.
 16.  Μετσοβόνε   :  Ένα τυρί  από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου με ένα παλ κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας.  Έχει σχήμα κυλίνδρου και τρώγεται αυτούσιο ή στην σχάρα.  Μπορεί να κάνει υπέροχες καπνιστές πίτσες.  Φέρει το όνομα της  πόλης που κατασκευάστηκε του Μετσόβου.  Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.
 17. Πυκτόγαλο Χανίων.  :  Ένα απλό καθημερινό τυρί που γίνεται στον νομό Χανίων της Κρήτης.  Έχει γιαουρτόδη υφή ελαφρά υπόξινη γεύση και τρώγεται με το κουτάλι .  Μπαίνει σε πιτούλες ή και τρώγεται αυτούσιο.
 18. San Μιχάλη  :  Ένα από τα καλύτερα τυριά της χώρας μας , πλούσιο σε άρωμα και γεύση.  Κατασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα σε μεγάλα κεφάλια.  Στην Σύρο υπήρχαν εδώ και αιώνες αγελάδες οι οποίες δίνουν το πλούσιο και αρωματικό τους γάλα για την κατασκευή αυτού του τυριού.  Το τυρί έχει το όνομα του αγίου Μιχαήλ που δοξάζεται σε ομώνυμη εκκλησία του νησιού.  Η γεύση του είναι πικάντικη και ακουμπάει ελαφρά την γεύση της Παρμεζάνας.  Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα.
 19. Σφέλα ή Φέτα της φωτιάς.  Ένα είδος φέτας με αναθερμασμένη τυρόμαζα που φτιάχνεται στην δυτική Πελοπόννησο  και αρέσει πολύ.  Είναι τυρί άλμης όπως η φέτα και τρώγεται με τους ίδιους τρόπους.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.
 20. Ξυνομυζήθρα Κρήτης.  Ένα εντελώς χαρακτηριστικό τυρί της Κρήτης, όπου η μάζα αφήνεται για 24 ώρες σε φυσική θερμοκρασία για να ξινίσει.  Ιδανικό για πίτες.
Όλα τούτα τα τυριά αποτελούν τον κτηνοτροφικό θησαυρό της Ελλάδας.  Σκληρά ή μαλακά αρέσουν και τρώγονται ή πανελληνίως ή σε τοπικό επίπεδο πλούσια σε πρωτεΐνες από 16-20% και σε λιπαρά έως και 52% επί ξηράς ύλης.
Η τυροφαγία θέλει προσοχή λόγω των υψηλών λιπαρών. Δεν πρέπει να συνδυάζεται με το κρέας διότι οι δείκτες της χοληστερίνης αυξάνονται πολύ.
Τούτος ο θησαυρός είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Χρειάζεται πολύ δουλειά προκειμένου να τον προβάλουμε στα πέρατα της γης , να τον γνωρίσουν όλοι.
Τότε θα αποτελέσει και πηγή ικανού εισοδήματος για τους Έλληνες κτηνοτρόφους οι οποίοι περνούν πραγματικά κρίσιμες μέρες.
Καλοί μου φίλοι αγαπήστε και προτιμήστε τα Ελληνικά τυριά. Είναι γνήσια αγνά και δικά μας.