Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

CEBIT 2010: Τα νέα λεπτότερα netbooks της Asus

Η εταιρεία παρουσίασε τρία νέα netbooks, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μεταλλικές θήκες και υποστήριξη για USB 3.0
Asus αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της φετινής CEBIT, τα τρία νέα τηςnetbooks, τα οποία είναι ιδιαίτερα λεπτά στο πάχος.
Ίσως το πιο καινοτόμο εκ των τριών είναι το Eee PC Prime 1018P, το οποίο διαθέτει οθόνη LED 10.1 ιντσών, ενώ το πάχος του δεν ξεπερνά περίπου τα18 χιλιοστά, πράγμα που το κάνει το λεπτότερο netbook της εταιρείας. Το 1018P περιβάλλεται από μεταλλική επίστρωση και όταν κυκλοφορήσει θα είναι διαθέσιμο σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Μερικά από τα πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν υποστήριξη για USB 3.0αλλά και αναγνώριση αποτυπωμάτων –κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα netbooks.
Το δεύτερο netbook που παρουσίασε η Asus είναι το Eee PC Diary 1016, το οποίο υπόσχεται διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως και 14 ώρες και προορίζεται κυρίως για απαιτητικούς επαγγελματίες.
Το τελευταίο netbook είναι η ανανεωμένη έκδοση του Eee PC Seashell(P500) με το P1015, το οποίο, όπως δήλωσε η εταιρεία, είναι και αυτό εξοπλισμένο με μπαταρία που διαρκεί έως 14 ώρες με μία και μόνο φόρτιση.
Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά, την τιμή ή τη διάθεση των τριών καινούριων netbooks δεν γνωστοποιήθηκαν.

Το Bluetooth 4.0 έρχεται

Το νέο πρότυπο Bluetooth 4.0 είναι έτοιμο και σύντομα, δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, περιμένουμε τις πρώτες συσκευές που το υποστηρίζουν. Σύμφωνα με την Bluetooth Special Interest Group η νέα υλοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συσκευές με χαμηλότερες δυνατότητες τροφοδοσίας, όπως για παράδειγμα ρολόγια και άλλα gadgets που έχουν πολύ μικρές μπαταρίες. Αντίστοιχα θα επηρεάζει λιγότερο την αυτονομία των τυπικών συσκευών που χρησιμοποιούν, όπως headsets κινητά τηλέφωνα ή και φορητοί υπολογιστές.
Αυτό συμβαίνει γιατί το Bluetooth 4.0 ενσωματώνει προδιαγραφές για χαμηλής ενέργειας εκπομπές δεδομένων, σε μικρές αποστάσεις πέρα από αυτές υψηλότερων ταχυτήτων που εμφανίστηκαν με το Bluetooth 3.0. Οι συσκευές με Bluetooth 4.0 θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με δίκτυα Wi-Fi 802.11 προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταφορές σε ταχύτητες της τάξης των 25Mbps. Η συγκεκριμένη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης όμως έχει σχεδιαστεί για μικρά πακέτα δεδομένων και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντικαθιστώντας άλλες ασύρματες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν τύχει της ίδιας αναγνώρισης με το Bluetooth.