Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Όχι στα νέα μέτρα λέει η πλειοψηφία

Αντίθετη σε αρκετά από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα εμφανίζεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. 

Παράλληλα, όμως, η ίδια πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι αυτά ήταν αναγκαία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», οι πολίτες διαφωνούν:

-Με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα,
-Με την αύξηση έως 2% στους συντελεστές του ΦΠΑ, και
-Με το πάγωμα όλων των συντάξεων για το 2010.

Αντιθέτως, φαίνεται να συμφωνούν με τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, και ιδιαίτερα στις αποδοχές των πολιτικών και των ανώτατων κρατικών λειτουργών.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 40,4% δηλώνει ότι διαφωνεί και το 7,5% ότι μάλλον διαφωνεί με τα νέα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, το 36,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ ένα άλλο 10,1% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί.

Τα μέτρα θεωρούνται άδικα από το 35,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ δίκαια μόλις από το 9%.

Ταυτόχρονα όμως τα θεωρούν μάλλον δίκαια το 31,2% και μάλλον άδικα το 12,9%.

Το 67,4% εκφράζει τη διαφωνία του για την περικοπή του 30% των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων, και το 74,3% διαφωνεί με τη μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, οι πολίτες τάσσονται με πλειοψηφία 94% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα είδη πολυτελείας, και με 82,6% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα.

Αντιθέτως, διαφωνούν με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (63,8%), με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ (64,2%) και με την επιβολή ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (85,7%).

Σαρκοζί: Δεν είναι θεμιτό να καταρρεύσει η Ελλάδα

Στο Παρίσι, με ταξίδι-αστραπή για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, και έρχεται αφενός μεν ύστερα από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο και τις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, αφετέρου δε πριν από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στη διάρκεια «στρογγυλής τραπέζης» που είχε με Γάλλους αγρότες, στο πλαίσιο της Γεωργικής Έκθεσης στο Παρίσι, τόνισε αναφορικά με την Ελλάδα πως δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ίδιο το ευρώ δεν θα είχε νόημα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα, διότι η χώρα καταβάλλει προσπάθειες, δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάξουμε το ευρώ», επεσήμανε ο κ. Σαρκοζί.

Μεγάλη αποικία βακτηρίων ο οργανισμός μας

Ως τεράστια αποικία βακτηρίων που περπατάει (!) παρουσιάστηκε ο ανθρώπινος οργανισμός, από έρευνα που διεξήγαγαν Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι στον οργανισμό μας ζουν περίπου 3.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, 3.3 εκατ. γονίδια περισσότερα από ό, τι στο ανθρώπινο γονιδίωμα. 

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα «φιλικά» βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο του καθενός, είναι περισσότερα από ό, τι είχε υπολογιστεί, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να συνδέονται με την εκδήλωση ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία βασίστηκε στο ευρωπαϊκό έργο καταγραφής του γονιδιώματος των εντερικών μικρό-οργανισμών MetaHIT, αναλύθηκε το DNA κοπράνων 124 Ευρωπαίων.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι πάνω από το 25% των γονιδίων των μικροβίων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τους επιστήμονες, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει ότι στα έντερά μας ζουν πολλά βακτήρια, τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί.

Αυξήθηκαν οι νεφροπαθείς

Ανησυχητική αύξηση σημειώνουν οι νεφροπάθειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια σήμερα οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο να υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού. Μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα, οι ασθενείς δεν το γνωρίζουν.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση που τον «συνοδεύουν», είναι οι υπαίτιοι για τη ραγδαία αυτή αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Μάλιστα οι δύο παραπάνω παθήσεις-μάστιγες ευθύνονται σχεδόν για 3 στα 4 περιστατικά νεφρικής νόσου, τα οποία είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν στο θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις (π.χ. γάγγραινα).

Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (Πέμπτη 11 Μαρτίου), ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ) επίκουρος καθηγητής κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Γρέκας, ο αναπληρωτης καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας κ. Δημήτριος Βλαχάκος, και ο διευθυντής ΕΣΥ νεφρολόγος κ. Αθανάσιος. Αγραφιώτης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης. Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο κ. Γρέκας τόνισε ότι το 30-40% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους χρόνια διαβητική νεφροπάθεια. Η προδιάθεση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα, επεσήμανε ο καθηγητής, με μια απλή ανάλυση ούρων η οποία θα διαπιστώσει την ύπαρξη πρωτεΐνης. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, είπε ο καθηγητής, μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα, με το κατάλληλο διαιτολόγιο και με αλλαγή του τρόπου ζωής.

Ακριβαίνουν από την Πέμπτη όλα τα αυτοκίνητα

Νέες τιμές θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη, για όλα τα αυτοκίνητα έπειτα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Πεταλωτής, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτά, στα πολυτελή αυτοκίνητα θα προστεθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης, και συγκεκριμένα σε οχήματα όπου η εργοστασιακή τους αξία υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ. Η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα αυτοκίνητο με τέτοια εργοστασιακή τιμή πωλείται πάνω από 30.000 ευρώ.

Αναλυτικά, το νέο αυτό μέτρο προβλέπει για οχήματα με εργοστασιακή αξία από 17.000 έως 22.000 ευρώ φόρο της τάξης του 10%. Για οχήματα με εργοστασιακή αξία από 22.000 – 30.000 ευρώ το ποσοστό φόρου ανεβαίνει στο 20% και από εκεί και πάνω το ποσοστό αγγίζει το 30%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα μεταχειρισμένα το ποσοστό φόρου μειώνεται ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου. Νέες τιμές θα ισχύσουν και για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα έπειτα από την αύξηση του ΦΠΑ.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στη zougla.gr ο πρόεδρος του συνδέσμου εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων, κ. Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος μίλησε για σκληρά μέτρα αλλά και για τρομερές αδικίες. Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει για επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και θέμα επιβίωσης για συγκεκριμένες εταιρείες.

Φόρος στα καινούρια αυτοκίνητα:

Εργοστασιακή Αξία Τιμή Λιανικής Φόρος
17.000-22.000 30.000-44.000 10%
22.000-30.000 44.000-60.000 20%
Άνω των 60.000 30% 

Και Τσέλσι για «Τόρο»

Στη μεταγραφική λίστα της Τσέλσι φέρεται να βρίσκεται ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος προορίζεται από την ομάδα του Λονδίνου για αντικαταστάτης του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο δεξί άκρο της άμυνας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Goal» γνωστός μάνατζερ, πιθανότα ο Πίνι Ζάχαβι έχει προτείνει τον Έλληνα άσο του Ολυμπιακού στους «μπλε», οι οποίοι τον έχουν στην τρίτη θέση της λίστας τους με τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Μάλιστα, κριτήριο θα αποτελέσουν οι εμφανίσεις του ερυθρόλευκου» στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τσέλσι είναι μία από τις πολλές ομάδες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον άσο του Ολυμπιακού. Από την Αγγλία εκτός από την ομάδα του Λονδίνου οι Σάντερλαντ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ έχουν ενδιαφερθεί για τον Τοροσίδη, ενώ και η Μαρσέιγ από τη Γαλλία παρακολουθεί εντατικά τον παίκτη.

Αλλάζει ο καιρός

"Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στις βόρειες περιοχές και τα χιόνια να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, ακόμα και στην Πάρνηθα. Ωστόσο, η μεταβολή του καιρού δείχνει να μην επηρεάζει τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Στην Αττική, αναμένονται...νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθεί χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και το βράδυ θα χιονίσει και στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πέσει χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία και στα πεδινά. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι βαθμιαία ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 ώς 6 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Σταδιακά οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 ενισχυμένοι βαθμιαία σε 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές, αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό ύψος 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ ενισχυμένοι βαθμιαία σε 5 με 7 και στα νότια 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ . Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τελείως διαφορετικό θα είναι το σκηνικό του καιρού στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, στις περιοχές αυτές αναμένονται νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου."