Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Τρίτη και φαρµακερή για το καλάθι της νοικοκυράςΦωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς βάζει η νέα αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% που προκαλεί νέο κύµα ανατιµήσεων για όλα τα βασικά είδη διατροφής από τις αρχές του 2011. 
Το υπουργείο Οικονοµικών προσδοκά αύξηση εσόδων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. 

ευρώ από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του συντελεστή. Ακριβώς αυτό είναι το επιπλέον ποσό που θα βγει το επόµενο έτος από τις τσέπες των καταναλωτών για να κατευθυνθεί προς τα ταµεία του ∆ηµοσίου. 

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή 11% σε 13% αφορά όλα τα είδη διατροφής, λογαριασµούς ∆ΕΗ, φυσικού αερίου, σερβιριζόµενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς όπως και εισιτήρια σε σινεµά και συναυλίες, αλλά και το κόστος για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωµατιστές και γενικώς ελεύθερους επαγγελµατίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόµιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. 

Το πρώτο σοκ µε περιορισµένες δυνατότητες ελέγχου των επιβαρύνσεων από πλευράς των καταναλωτών θα έρθει από το σούπερ µάρκετ. Από την 1η Ιανουαρίου όλα τα τρόφιµα θα επιβαρύνονται µε συντελεστή ΦΠΑ 13%, που σηµαίνει ότι η τιµή για δύο κιλά µοσχάρι αυξάνεται από 18,5 σε 18,83 ευρώ, ένα λίτρο λάδι θα κοστίζει 5,24 ευρώ από 5,15 ευρώ και ένα κιλό αλεύρι θα κοστίζει 1,46 ευρώ από 1,43 ευρώ. 

Ετσι, ένα ενδεικτικό καλάθι νοικοκυράς για την κάλυψη των αναγκών διατροφής µιας τετραµελούς οικογένειας θα απαιτεί κάθε εβδοµάδα περίπου 2 ευρώ επιπλέον, καθώς το κόστος του αυξάνεται από 86,87 ευρώ σε 88,44 ευρώ. 

Σε έναν λογαριασµό ∆ΕΗ 150 ευρώ το τετράµηνο η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 2,75 ευρώ, ενώ αν υποθέσουµε ότι για ηλεκτρολογικές εργασίες επισκευής κατοικίας ο ηλεκτρολόγος χρεώνει µε απόδειξη 2.500 ευρώ, οι ίδιες εργασίες από την 1η Ιανουαρίου µε την αύξηση του ΦΠΑ θα στοιχίζουν 2.545 ευρώ (ασχέτως, βέβαια, αν συνήθως επαγγελµατίες και καταναλωτές τα… βρίσκουν στην τιµή για να µην εκδοθεί απόδειξη και να µην πληρωθεί ο ΦΠΑ). 

Με την αύξηση του χαµηλού συντελεστή στο 13%, το κόστος 60 ευρώ για ένα γεύµα τεσσάρων ατόµων αυξάνεται κατά 1 ευρώ, ενώ µια διαδροµή αξίας 7 ευρώ µε ταξί αυξάνεται σε 7,12 ευρώ. 

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή από 11% σε 13% συµπαρασύρει ανοδικά τον µειωµένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, δεδοµένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος µε το µισό του χαµηλού (13%). Στον µειωµένο συντελεστή υπάγονται εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ µετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονοµικών από την 1η Ιανουαρίου στον µειωµένο συντελεστή µετατάσσονται φάρµακα και διαµονή σε ξενοδοχεία. 

Αµετάβλητος στο 23%
Αντίθετα, αµετάβλητος παραµένει ο υψηλός συντελεστής 23%. Συνολικά, οι τρεις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ οδηγούν σε επιβάρυνση 2,450 δισ. ευρώ τους καταναλωτές, ενισχύοντας ισόποσα τα έσοδα του προϋπολογισµού τη διετία 2010-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...