Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Πείτε «όχι» στους υδατάνθρακες, «ναι» στη μακροζωία
Το μυστικό για μια μακρά αλλά συγχρόνως υγιή ζωή πιστεύει ότι ανακάλυψε μια Αμερικανίδα γενετίστρια, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μελέτες της σχετικά με τη γήρανση.

Η γενετίστρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο Σίνθια Κένιον ανέφερε ότι το «κλειδί» για τη μακροζωία είναι η  μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή.
Η δρ Κένιον ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες (μπανάνες, πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ  κ.α) που καταναλώνουμε καθημερινά επιδρούν σε δύο σημαντικά γονίδια, τα οποία «κυβερνούν» την καλή φυσική κατάσταση και τη μακροζωία.

Η ειδικός, παρεμβαίνοντας σε γονίδια του γαιοσκώληκα,  κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του, ενώ εξήγησε σε ομιλία της ότι η μείωση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μέσω παρέμβασης διπλασίασε  τον χρόνο ζωής των σκουληκιών. «Αντί να πεθάνουν στις 20 ημέρες, όπως είναι το φυσιολογικό, έζησαν περισσότερες από 40 ημέρες και μάλιστα οι σκώληκες έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ως νεαροί. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τον άνθρωπο, θα ήταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι έβλεπε έναν 30χρονο και ανακάλυπτε ότι ήταν στην πραγματικότητα 60χρονος».

Όπως φάνηκε από περαιτέρω πειράματα, τα γονίδια που ελέγχουν τη μακροζωία στους σκώληκες είναι τα ίδια και στους αρουραίους και στα ποντίκια, πιθανότατα στους πιθήκους και, σύμφωνα με ενδείξεις, και στον άνθρωπο.
Το ένα από τα δύο κύρια γονίδια που φάνηκε ότι επιδρά στο προσδόκιμο ζωής ελέγχει την παραγωγή ινσουλίνης (οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης στον οργανισμό). Έτσι, όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώνει ένα άτομο, τόσο περισσότερη δράση έχει το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο με τη σειρά του δεν ενεργοποιεί ένα δεύτερο γονίδιο, το οποίο αποτελεί το «ελιξίριο» της ζωής.

Πάντως, άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να καταλήξουμε στο αν οι υδατάνθρακες στερούν χρόνια ζωής. 
zougla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...