Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Η γονιμότητα εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Η γονιμότητα εξαρτάται από την ομάδα αίματος


Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στο φως

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής της, μπορεί να επηρεαστεί από την ομάδα του αίματός της.

Η μελέτη των ερευνητών του Ιατρικού Κολεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης και του πανεπιστημίου Γέηλ, υπό τον δρα Έντουαρντ Νέτζατ, για πρώτη φορά ανακάλυψε ότι υπάρχει μια τέτοια συσχέτιση, αφού ανέλυσε τις περιπτώσεις 560 γυναικών με μέση ηλικία 35 ετών, οι οποίες βρίσκονταν σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες είχαν ομάδα αίματος «0», είχαν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης FSH, τα οποία παραπέμπουν σε λιγότερα ωάρια και άρα σε μικρότερη πιθανότητα γονιμοποίησης.

Κάθε γυναίκα έχει ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων ως «απόθεμα» στις ωοθήκες της, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά στη διάρκεια της γόνιμης ζωής της.

Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης FSH αποτελούν βιοχημικό δείκτη ότι το απόθεμα ωαρίων ελαττώνεται πιο γρήγορα, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μετά την ηλικία των 30 ετών.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος, στο πλαίσιο της νέας έρευνας, έδειξε ότι οι γυναίκες με ομάδα αίματος «0» έχουν συνήθως υψηλότερο επίπεδο ορμόνης FSH, ενώ αντίθετα όσες έχουν ομάδα αίματος «Α», έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο επίπεδο FSH, άρα και αυξημένες πιθανότητες σύλληψης.

Επειδή όμως όλες οι γυναίκες της μελέτης έκαναν θεραπεία γονιμότητας, δεν είναι ακόμα σαφές αν το εύρημα της έρευνας σχετικά με την επίδραση της ομάδας αίματος στη γονιμότητα έχει γενικότερη σημασία για το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος της βρετανικής εταιρίας γονιμότητας, Τόνι Ράδερφορντ, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν νέες μεγαλύτερου εύρους μελέτες, ώστε αφενός να επιβεβαιωθεί η νέα ανακάλυψη και, αφετέρου, να διαπιστωθεί αν ισχύει ακόμα και για γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει προβλήματα γονιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...