Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

«Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα» που είσαι Θεόδωρε άδικα πολεμούσες...

 
Όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι της δίωρης συνάντησης που είχαν Παπανδρέου και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν τίθεται κανένα χρονοδιάγραμμα για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω των διερευνητικών επαφών.
«Ο στόχος είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε αποτελέσματα. Αλλά κάνουμε βήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε βάλει ημερομηνία λήξης. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις δύο χώρες και για την περιοχή», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κατάληξη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με 50μελή συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Φεριντούν Σινιρλίογλου και όλη η ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και με τα μειονοτικά. Μαζί του και η σύζυγός του Εμινέ που παρακολούθησε μαζί με την Αντα Παπανδρέου τις εργασίες στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο».
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης και της απόδοσης της τουρκικής υποκοότητας στους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Θέλουμε να φύγουμε μπροστά λύνοντας σημαντικά ζητήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει. Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαίσιο των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διερευνητικές επαφές με συστηματικό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου.«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εύκαιροι να συζητάμε είτε την υφαλοκρηπίδα είτε θέματα που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και μειονότητες και είχαμε μια καλή συζήτηση και για αυτά τα θέματα, είπε, επανλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προχωρά σε μία ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...