Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 5 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


 Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τέσσερα νομοσχέδια που θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, θα έχει προωθηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος και ο νόμος για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ).
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε κυρίως στην ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα λειτουργεί ως τράπεζα ειδικού τύπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο ταμείο αυτό θα εισφερθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ και με τη συμμετοχή των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και των 5 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2011.
Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει χρονική επέκταση, αλλά επέκταση και ως προς τη χρηματοδότηση σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί.
Σημειώθηκε ότι επισπεύδεται η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η προώθηση των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για στρεβλώσεις και προβλήματα της αγοράς, ενώ επανέλαβε ότι ο επενδυτικός νόμος που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα θα δίνει έμφαση στην καινοτομία την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα των νέων.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου, το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας για την πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα θα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και τον κόσμο», είπε.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ.Ασημακόπουλος, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού θεσμού μέσω του οποίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ενισχύουν τη ρευστότητά τους, εισπράττοντας τις οφειλές τους.
Πρόκειται για ένα θεσμό αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα (factoring). Δηλαδή, με το τιμολόγιό του ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει προείσπραξη 80% έως 90% του ποσού που του οφείλεται και εν συνεχεία το ταμείο να διεκδικεί τα χρήματα αυτά από το κράτος.
Τη διαχείριση του θεσμού προτείνεται να αναλάβει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.
Κόντρα για την ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, που αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση, ο κ. Ασημακόπουλος έθεσε το ζήτημα των τριγωνικών και των ενδοομιλικών συναλλαγών μέσω των οποίων αυξάνονται οι τιμές προϊόντων και πρώτων υλών που διατίθενται στην ελληνική αγορά, ενώ εμφανίζονται μειωμένα κέρδη.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Ασημακόπουλος πρότεινε την καθιέρωση ενός συστήματος γνωστοποίησης των τιμών των αντίστοιχων προϊόντων και πρώτων υλών στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης (Παρατηρητήριο Τιμών).
Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, και με δεδομένο ότι η αγορά είναι ελεύθερη θα έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματίας όπως και ο καταναλωτής να επιλέγουν ή απλώς να γνωρίζουν και βάσει της γνώσης αυτής να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
Εκτίμησε μάλιστα ότι με αυτή τη διαδικασία θα επέλθει μείωση των τιμών εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων και ως εκ τούτου και των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε την ανάγκη προώθησης ενός θεσμού κατά τα πρότυπα του ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. ενώ ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί μελέτη από το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τη δυνατότητα παραγωγής στην Ελλάδα προϊόντων που τώρα εισάγονται.
Ο κ. Ασημακόπουλος δήλωσε την ικανοποίησή του για την προώθηση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αδειοδότηση της επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως είπε, «ο ιστός της γραφειοκρατίας είναι σαν τον ιστό της αράχνης και είναι σημαντικότερο αυτό το εμπόδιο για όποιον θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, ακόμη περισσότερο και από το φορολογικό»
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τη γνώμη σας...